Ce riscă cei ce vând artificiile şi petardele ilegale pentru Revelion. Când se pot folosi accesoriile pirotehnice, de fapt
Publicat pe 28.12.2023 la 12:10 Actualizat pe 28.12.2023 la 12:10
Ne aflăm în mult așteptata perioadă a anului, iar cei mai mulți dintre români și-au făcut deja sotcul cu accesoriile pirotehnice, în timp ce alții încă sunt în căutare de artificii și petarde pentru noaptea dintre ani. Iată ce riscă cei ce vând artificiile şi petardele interzise pentru Revelion!
- Ce riscă cei ce vând artificiile şi petardele interzise pentru Revelion
- Care este amenda pentru folosirea ilegală a petardelor
An de an, sute de pachete cu produse pirotehnice pentru noaptea dintre ani se vând la fel ca pâinea caldă. De altfel, în ciuda avertizărilor primite din partea omenilor legii, românii pun mare preţ în perioada sărbătorilor de iarnă pe utilizarea de petarde şi artificii.
Ce riscă cei ce vând artificiile şi petardele interzise pentru Revelion
Potrivit anunțurilor făcute de autoritățile din țara noastră, utilizarea produselor pirotehnice ar fi permisă doar în perioada 31 decembrie - 1 ianuarie.
Ei bine, problema în a utiliza petarde şi artificii de sărbători nu este doar în legătură cu perioada în care acestea pot fi utilizate, ci cu faptul că există pe piaţa neagră artificii şi petarde neautorizate, de contrabandă, şi care, prin utilizarea lor, pot provoca adevărate tragedii atunci când sunt utilizate.
În acest fel, oamenii legii susțin că, în perioada sărbătorilor de iarnă, ideal ar fi că amatorii de senzaţii țări să utilizeze totuşi doar materiale pirotehnice încadrate în categoria F1. De asemenea, materialele din celelalte categorii, și anume F2, F3, F4, P2 şi T2 sunt ilegale şi pot fi manevrate doar de persoane care dețin autorizație.
Când se pot folosi petardele, de fapt
Și, pentru că românii se întreabă când pot folosii produsele pirotehnice, autoritățile au venit cu un răspuns. Așadar, din cauza faptului că petardele fac parte din categoria emiţătoarelor de zgomot, în mod legal, ar putea fi utilizate doar pentru îndepărtarea unui pericol cauzat de prezenţa unui animal sălbatic.
În caz contrar, accesul la astfel de artificii și petarde este complet interzis. Totodată, persoanele fizice nu li se permite confecţionarea, deţinerea, importul, comercializarea sau folosirea articolelor pirotehnice din categoriile menţionate mai sus.
În acest fel, în zilele noastre, cei care aruncă o petardă riscă să beneficieze de o amendă curpinsa între 200 şi 1.000 de lei. Bineînțeles, în funcţie de circumstanţe se poate ajunge chiar până la amenzi de 15.000 de lei.