Ce să faci cănd ai febră? Tratamentul corect pentru adulți
Publicat pe 29.12.2020 la 12:50 Actualizat pe 29.12.2020 la 12:56
Febra merge de obicei pe cont propriu după ce corpul tău scapă de infecție. În caz de febră prelungită, solicitarea unui ajutor medical este crucială. Iată cum puteți afla exact ceea ce vă provoacă febra și dacă este necesar să consultați un medic
- Ce înseamnă febra?
- Care e temperatura normală a corpului
- Ce să faci când ai febră
În afară de răceală și gripă, febra este o altă afecțiune comună pentru sănătate, care deranjează majoritatea oamenilor în sezonul de iarnă. O creștere pe termen scurt a temperaturii interne indică de fapt că, organismul tău încearcă să lupte împotriva bolilor. Chiar dacă știm că este un semn bun, să acceptăm că a avea febră mare poate fi supărător și înfricoșător în scenariul actual, deoarece este, de asemenea, un posibil simptom al coronavirusului.
Ce înseamnă febra?
Fiecare individ are o temperatură corporală diferită, dar totul se situează între 36,1 ° C și 37,2 ° C. Aceasta este denumită temperatura normală a corpului. Temperatura poate crește din mai multe motive, cum ar fi petrecerea timpului la soare sau exerciții fizice, dar numai când atinge indică febră. În termeni medicali, febra este, de asemenea, numită și temperatură ridicată, hipertermie sau pirexie.
Care e temperatura normală a corpului
Deși este posibil să fi auzit că temperatura normală a corpului este de 37 grade Celsius, această valoare este orientativă. Chiar dacă temperatura corpului dvs. este mai mică sau mai mare de 37 de grade Celsius, nu înseamnă că vă veți îmbolnăvi.
Temperatura corpului poate varia în funcție de sex, vârstă, factori climatici, ora din zi, nivelul de activitate sau anumite condiții ori perioade ale lunii, în special pentru femei.
Iată care sunt valorile considerate normale, pe categorii de vârstă: Sugari şi copii – între 36,6 grade Celsius şi 37,2 grade Celsius. La aduți poate fi între 36,1 grade Celsius şi 37,3 grade Celsius, iar la persoane cu vârsta peste 65 de ani, sub 36,2 grade Celsius.
De ce facem febră?
O febră indică faptul că corpul dumneavoastră lucrează din greu pentru a combate boala sau infecția. Când agenții patogeni străini intră în corpul uman, sistemul nostru imunitar începe să producă mai multe celule albe din sânge pentru a ucide bacteriile și virușii și a proteja organele vitale.
În acest moment, mai multe evenimente sunt declanșate în corp în același timp, inclusiv compresia vaselor de sânge în părțile periferice ale corpului și manevrarea sângelui către organe mai importante. Glanda hipotalamică a corpului uman există în creier și acționează, de asemenea, ca un semnal de termostat intern pentru a vă crește temperatura corpului.
Creșterea temperaturii interne a corpului uman încetinește creșterea bacteriilor și a virușilor, sporind astfel capacitatea celulelor albe din sânge de a fixa paraziții. Prin urmare, ori de câte ori ai febră, înseamnă că se întâmplă ceva în corpul tău.
Ce boli poți să ai dacă faci febră
Circumstanţele care pot favoriza creşterea temperaturii corpului, ar putea fi arsurile solare severe, insolaţia (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate), erupţia dentară, stresul, lipsa de odihnă sau alergiile.
De asemenea, anumite tipuri de cancer, intoxicaţii, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune şi inflamatorii (inclusiv artrita reumatoidă şi boala Crohn), prezenta unor cheaguri (trombi) pot creşte temperatura bazală, în afara afecţiunilor bacteriene, virale sau produse de alţi patogeni.
Ce să faci când ai febră ușoară
Tratamentul febrei depinde de severitatea acesteia. De obicei, febra ușoară fără alte simptome nu necesită tratament. În majoritatea cazurilor, odihna și aportul de lichide sunt suficiente pentru a combate acest tip de febră.
În general, atunci când temperatura corpului crește la 38 ° C, este considerată o febră ușoară. Peste 39,1 ° C, se spune că o persoană are febră moderată și poate dezvolta febră mare. Febra dispare după 1-3 zile. Cu toate acestea, febra persistentă sau repetată poate dura până la două săptămâni.
Ce să faci când ai febră mare
Când termperatura unui adult este aproape de 40 de grade, febra devine o problemă. În acest caz, este necesară intervenția medicală.
În ceea ce privește medicamentele utilizate pentru reducerea febrei, acestea se numesc antipiretice. Prin urmare, atunci când febra este cauzată de o infecție bacteriană, pot fi prescrise antibiotice. Este important ca toate persoanele cu febră să consume cantități mari de lichide pentru a preveni deshidratarea.