Ce să nu faci în ziua prăznuirii Sfinților Petru și Pavel. Superstițiile de care țin cont credincioșii

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 29.06.2025 la 10:02
Actualizat pe 29.06.2025 la 10:02
Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an, pe 29 iunie. Se crede că în această zi se deschid porțile Raiului și se spune că este bine să se dea de pomană. în schimb, se crede că aduce ghinion dacă femeile mănâncă în această zi mere.
- Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți astăzi
- Ce să nu faci în această zi
Ca orice sărbătoare importantă, ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel este marcată de câteva superstiții. Se crede că în această zi se deschid porțile Raiului și se spune că este bine să se dea de pomană colaci calzi sau mere.
Ce să nu faci în ziua prăznuirii Sfinților Petru și Pavel
Tradiția spune că oamenii care aprind focul în curte în această zi atrag ghinionul în casă. La fel se crede și despre cei care merg pe câmp. În această zi, este bine să se dea de pomană, în special colaci și mere, dar superstiția spune că nu este bine ca femeile în vârstă sau cele rămase văduve să consume mere și că trebuie să aștepte până după Sfântul Ilie.
În unele zone, femeile obișnuiesc să stropească cu apă sfințită animalele. Se pune și busuioc în grajduri. Se mai spune că merii nu trebuie scuturați în această zi și că trebuie dat de pomană neapărat și oale cu apă. Sfântul Petru este considerat cel mai important moment al verii agrare.
Ce alte superstiții se mai respectă
De altfel, se mai spune că oamenii care au în buzunar pelin și/sau usturoi, vor fi feriți de rele. O altă superstiție mai spune că acei credincioși care au ținut post negru de Sfinții Petru și Pavel li se va îndeplini o mare dorință.
Se mai crede că în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel apar licuricii, despre care se spune că ar fi, de fapt, un semn de la Sfântul Petru pentru cei care se află în pădure.
O altă superstiție mai spune că acei oameni care se ceartă cu cei apropiați vor fi urmăriți de ghinion și că este bine ca toți aceia care au fost în relații tensionate să facă pace.
Citește și: Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie