Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Iată ce spune tradiția ortodoxă
Publicat pe 23.01.2021 la 13:29 Actualizat pe 23.01.2021 la 13:31
Sfânta Taină a Împărtășaniei este extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. Pentru a te putea împărtășii sunt mai multe reguli pe care trebuie să le urmezi, printre care și ținerea unei lumânări aprinse în timpul slujbei. Foarte important este și ce se face cu lumânarea de la împărtășanie.
- Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie
- Ce spune tradiția ortodoxă
Dacă decizi să te împărtășești este obligatoriu să ții o lumânare aprinsă în mână pe durata slujbei. De asemenea, este bine ca ea să fie aprinsă și în momentul propriu-zis în care primești vinul de la preot.
De ce mergem la împărtășanie cu lumânarea aprinsă
Lumânarea aprinsă la Sfânta Taină a Împărtășaniei exprimă dorința de a-l urma pe Hristos, întocmai cum L-a urmat El pe Tatăl. Când aprindem lumânarea înseamnă că ne ducem să ne întâlnim cu sfânt.
În general, rostul lumânării este să ardă şi să lumineze, motiv pentru care este esențial ca lumnarea să fie aprinsă. Lumânarea este un simbol al sufletului omului, iar lumina ei este rugăciunea. Astfel, sufletul care se roagă este ca o o lumânare aprinsă. Dacă o lumânare este stinsă este ca și cum ar fi moartă.
Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie
Lumânarea de la împărtășanie trebuie să fie aprinsă în momentul în care preotul rostește cuvintele: „Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi”. Această strigare vine după citirea rugăciunilor rânduite, scrie bisericapetrusipavel.net.
Imediat după aceste cuvinte, credincioșiii se apropie cu cuviinţă şi cu evlavie, în linişte şi bună rânduială, având lumânarea aprinsă în mână. Enoriașii primesc atât Trupul cât şi Sângele Domnului din potir, cu linguriţa, din mâna preotului, care rosteşte formula: „Se împărtăşeşte robul (roaba) lui Dumnezeu (N) cu cinstitul şi Sfântul Trup şi Sânge al Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci”.
După ce s-a împărtășit majoritatea oamenilor, lumânarea se aprinde din nou, dacă s-a stins, și se pune în sfeșnic. Astfel, credinciosul mărturisește că este fiu al luminii lui Hristos,potrivit tradiției ortodoxe.