Ce trebuie să faci pentru cineva care a murit fără lumânare
Publicat pe 15.01.2021 la 22:31 Actualizat pe 15.01.2021 la 22:37
De fiecare dată când cineva se află pe moarte, cei din jur țin o lumânare la îndemână, pe care o aprind în momentul când persoana își va da ultima suflare. Din nefericire, există cazuri în care decesul se produce fără ca acest lucru să se întâmple. Află ce trebuie făcut dacă cineva a murit fără lumânare!
- Ce trebuie să faci pentru cineva care a murit fără lumânare
- Ce trebuie să faci pentru cineva care a murit nespovedit și neîmpărtășit
Lumânările sunt mereu prezente la evenimentele din viața oamenilor. Ele sunt utilizate de când ne naștem până când murim. Botezul, cununia și moartea sunt evenimente importante din viața oamenilor, la care lumânările sunt nelipsite.
De ce se ține lumanare la căpătâiul muribundului
Lumânarea folosită la moarte simbolizează lumina care se pune în mâna muribundului, când acesta își da sufletul. Acea lumină are rolul de a-l călăuzi pe drumul de veci. De asemenea, potrivit Bisericii, cel care ține lumânarea trebuie să considere acest lucru ca fiind o onoare.
Ce spune tradiția despre cei care au murit fără lumânare
Potrivit tradiției, dacă o persoană moare fără lumânare, pe întuneric, acesta va suferi în viața de apoi. Reprezentanții Bisericii, însă, contrazic în mare parte această teorie și susțin că o persoană care a făcut fapte bune nu întâmpină nicio problemă dacă moare fără lumânare.
Ce se face pentru cineva care a murit fără lumânare
Pentru cei care au murit fără lumânare există un obicei acceptat și de preoți. Chiar înainte de Paşti, se dă la altar o lumânare mare, împodobită cu o pânză albă sau prosop. Preotul o va aprinde de la Paşti până la Înălţare, la slujbe. De cele mai multe ori, acest lucru se face până la pomenirea de şapte ani, scrie Libertarea pentru femei.
Rugăciune pentru cei care au murit fără lumânare
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”
Ce trebuie să faci pentru cineva care a murit nespovedit și neîmpărtășit
Când cineva moare nespovedit și neîmpărtășit este cu adevărat un lucru grav, potrivit Bisericii. Cu toate că spovedania este extem de importantă, există un lucru care mai poate fi făcut pentru ei. Familia poate face un pomelnic sobornicesc, în care nu se menționează numele celui care a murit nespovedit, ci doar se scrie sintagma „şi cu tot neamul lor cel adormit“. Astfel, persoana în cauză va fi inclusă, atunci când preotul va citi la slujbă.