Ce se sărbătorește de Florii. Semnificație, obiceiuri și tradiție

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 08.04.2025 la 16:53
Actualizat pe 08.04.2025 la 16:53
Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, care se sărbătorește întotdeauna în ultima duminică înainte de Paște. În această zi de mare sărbătoare, creștinii celebrează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească.
- Ce se sărbătorește de Florii
- Obiceiuri și tradiții de Florii
- Ce se face de Florii
Sărbătoarea Floriilor este una extrem de importantă în tradiția creștină. Este sărbătoarea care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, cu aproximativ o săptămână înainte de Paște. În această zi, credincioșii își aduc aminte de momentul în care Iisus a fost întâmpinat de mulțimi cu ramuri de finic și flori.
Obiceiuri și tradiții de Florii
Poate cea mai cunoscută tradiție a Floriilor este cea a ramurilor de salcie. În dimineața zilei de duminică, credincioșii duc ramurile la biserică, iar acolo acestea vor fi sfințite de către preot. După ce se termină slujba, fiecare persoană pleacă acasă cu câteva crenguțe de salcie. Acestea vor fi apoi așezate într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.
Se spune că aceste crenguțe de salcie au puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celor care o folosesc. Un alt obicei întâlnit în unele zone este acela ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. În unele zone ale țării, femeile coc plăcinte pe care le oferă săracilor ca o formă de ajutorare și binecuvântare.
Tot în ziua de Florii, există tradiţia ca şnurul de la mărţisor să fie agăţat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a avea sănătate şi belşug în anul ce urmează.
Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul.
Altă tradiție a acestei sărbători este aceea că fetele să fiarbă apă cu busuioc. Fetele merg la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi, pentru a avea un păr frumos și strălucitor.
Rugăciunea pe care să o rostești în ziua de Florii
Ziua de Florii este una de bucurie și recunoștință, iar rugăciunea rostită în această zi este un moment de apropiere de Dumnezeu.
“Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea,
prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: Osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti
să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.