Ce semnificație are Intrarea Domnului în Ierusalim pentru creștinii ortodocși
Publicat pe 21.04.2021 la 11:33 Actualizat pe 21.04.2021 la 11:33
În fiecare an, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, creștinii sărbătoresc Floriile. Această zi marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Iată ce semnificație sfântă poartă această sărbătoare.
- Ce semnifică Floriile, Intrarea Domnului în Ierusalim
- Ce obișnuiesc să facă în creștinii, în această zi, în fiecare an
Ce semnifică Floriile, Intrarea Domnului în Ierusalim
Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele mai mari sărbători creștine. Aceasta are loc în fiecare an, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști.
Intrarea Domnului în Ierusalim a primit denumirea populară de Florii, în această zi fiind sărbătorite toate persoanele cu nume de floare.
Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre sărbătorile cu dată schimbătoare de peste an, aceasta depinzând de ziua în care pică, anual, Paștele, dar care este stabilită, de fiecare dată, în ziua de dumincă, asemenea Învierii Domnului.
Această sărbătoare este una dintre cele mai mari sărbători de peste an, marcând momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim.
Atunci când a ajuns în Ierusalim, Iisus Hristos era însoțit de cei 12 apostoli. În momentul în care l-au văzut, toți cei prezenți s-au bucurat, recunoscându-L ca fiind adevăratul Mântuitor. Iisus Hristos a fost primit cu laude de oamenii care purtau în mâini ramuri de finic, strigând:
"Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!" (Matei 21, 9).
Deși în această zi a fost întâmpinat într-un mod cât se poate de frumos de oameni, Iisus Hristos știa că din ziua următoare vor începe patimile Sale.
Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei și a veseliei. La doar o zi distanță de la acest moment, însă, atitudinea oamenilor s-a schimbat radical, începând Săptămâna Patimilor pentru Domnul Iisus Hristos.
În amintirea acelor momente cruciale pentru istoria creștinătății, toată săptămâna, în biserici, se oficiază Denii, care sunt slujbe speciale ce vorbesc despre patimile Domnului.
Ce obișnuiesc să facă în creștinii, în această zi, în fiecare an
Așa cum spuneam, Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele mai mari sărbători, astfel că oamenii vor să marcheze așa cum se cuvine acest praznic.
În amintirea ramurilor de finic cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat în Ierusalim, acum, oamenii duc la biserică crenguțe de salcie, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi sunt luate acasă și puse la icoane.
Totodată, în această zi, creștinii obișnuiesc să gătească pește, pe care îl împart, aceasta fiind cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, după ziua Bunei Vestiri.
CITESTE SI: Cum va fi vremea de Florii și de Paște în acest an! Anunțul făcut astăzi de ANM