Cum au fost sărbătorite Floriile în întreaga lume, la catolici. Restricțiile și-au spus cuvântul
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 29.03.2021 la 09:51
Actualizat pe 29.03.2021 la 09:51
Ieri, toți credincioșii catolici au sărbătorit una dintre cele mai importante sărbători, Floriile. Această sărbătoare, plină de emoție, nu a mai fost la fel nici anul acesta, din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus. Iată cum s-a desfășurat slujba de Florii în întreaga lume!
- Floriile au fost sărbătorite cu restricții de catolici în întreaga lume
- Suveranul Pontif a transmis un gând bun pentru toţi cei infectați cu coronavirus
Cu aproape o lună înaintea creștinilor ortodocși, catolicii au sărbătorit ieri Floriile. Sărbătoarea aminteşte de intrarea lui Iisus în Ierusalim, însă anul acesta s-a desfășurat după reguli stricte.
Cum au sărbătorit catolicii sărbătoarea de Florii, în plină pandemie
Suveranul Pontif a transmis, de la Vatican, un gând bun pentru fiecare credincios afectat de pandemia de coronavirus.
Din nefericire și spre dezamăgirea catolicilor, doar câteva zeci de credincioși au putut pătrunde în interiorul Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, pentru a fi prezenți la slujba de Florii. De asemenea, foarte puțini credincioși au asistat la slujbă, din curtea bisericii.
Slujbele au început mai devreme anul acesta în bisericile din toată țara și s-au repetat pe tot parcursul zilei, pentru evitarea aglomerării credincioșilor sau formarea mulțimilor de oameni, unde nu s-ar respecta distanța socială minimă prevăzută de lege.
Mulți dintre catolici au ales să fie responsabili, așa că au preferat să urmărească slujba de Florii din curtea bisericii, pe marile ecrane.
Cum au fost oficializate slujbele la Ierusalim și Vatican
În Duminica Floriilor, Arhiepiscopia Romano-Catolică obișnuia să organizeze o procesiune pe străzile Bucureştiului, în fiecare an. Acest an a fost al doilea an la rând când această procesiune nu a mai putut avea loc, din cauza pandemiei de coronavirus.
La Biserica Romano-Catolică din Sibiu a fost prezent și președintele Klaus Iohannis, împreună cu soția sa. Când slujba a luat sfârșit, președintele României s-a oprit să stea de vorbă cu toți credincioșii.
La Ierusalim, slujba de Florii a fost oficiată în Biserica Sfântului Mormânt, dar au participat mult mai puțini credincioși decât în anii precedenți. Pe Drumul Crucii a avut loc o procesiune, iar toți participanții au purtat măști de protecție și au fost atenți la distanțarea socială.
Şi la Vatican s-au simțit restricțiile impuse de coronavirus. Piaţa Sfântului Petru a rămas goală, iar la slujbă nu a fost lăsat să intre decât un număr mic de credincioși.
Citește și: Tradiții de Florii la catolici. Cum petrec această sărbatoare importantă