Tradiții de Florii la catolici. Cum petrec această sărbatoare importantă
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 23.03.2021 la 19:06
Actualizat pe 23.03.2021 la 19:06
După cum se știe, sărbătoarea de Florii este una dintre cele mai importante săbători pentru catolici, alături de Paște. Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Sărbătoarea Floriilor ale loc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște. Iată cum petrec catolicii această sărbătoare și care sunt tradițiile cele mai des întâlnite!
- Tradiții și superstiții de Florii
- Ce se face în Duminica Floriilor
Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe data de 25 aprilie, marcând şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. De Florii este dezlegare la pește, iar acesta este unul dintre alimentele care nu ar trebui să îți lipsească de pe masă.
Tradiții de Florii la catolici
În duminica Floriilor, au loc diferite întâlniri și reuniuni ale tinerilor, iar toți creștinii se spovedesc, pregătindu-se pentru Învierea Domnului.
O altă tradiție importantă pentru catolici este marșul cu ramuri de măsline sau de salcie. După această procesiune, în ziua de Florii, catolicii se adună în biserică, unde sfințesc toate aceste crenguțe.
Spre deosebire de ortodocși, catolicii se împărtășesc cu vin și azima, care este un fel de napolitană, înlocuitor pentru pâine.
Ce semnificație are duminica de Florii la catolici
Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători pentru catolici, iar duminica de Florii simbolizează intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde zeci de oameni l-au întâmpinat cu ramuri de finic.
Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor, în trecut. Momentul intrării lui Isus în Ierusalim este, de fapt, singurul moment în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.
Tot poporul l-a întâmpinat pe Isus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ”Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”.
Cum se desfășoară slujba de Florii la catolici
Din cauza crizei noului coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități, slujba de Florii va fi susținută în condiții speciale, la fel ca și slujba de Paște. Momentan, Patriarhia Română nu a comunicat cum vor avea loc cele două slujbe importante pentru creștini.
În toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii, începând cu seara de Duminica Floriilor. Deniile au rolul de a le aminti tuturor credincioșilor momentele din viața Mântuitorului.
Pe vremea romanilor, această sărbătoare era dedicată doar Zeiţei Flora, însă în prezent, zeci de români care poartă nume de flori își sărbătoresc ziua numelui.
Citește și: Rugăciunea de Florii. O rostești de dimineață și vei avea noroc tot anul