Ce simptome apar când ai “bila leneșă” și ce este de făcut
Publicat pe 29.12.2020 la 14:33 Actualizat pe 29.12.2020 la 14:54
Bila leneșă este frecvent întâlnită la adolescenţi şi adulţi, în special la femei, ca urmare a alimentaţiei de tip fast-food, care predispune la obezitate, dar şi din cauza schimbărilor hormonale. Iată simptomele și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu asemenea problemă.
- Ce este bila sau fierea
- Ce simptome dă bila lenesa
- Tratamente naturiste pentru bila lenesa
Nu toată lumea știe localizarea bilei sau efectul acesteia asupra corpului uman, dar sărurile biliare joacă un rol vital în digestie. Când există o problemă cu bila, dacă în structură este stocat prea mult material, în vezica biliară vor apărea pietre la fiere.
Litiaza biliara sau pietrele la fiere afectează peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume. Îngrijorător este faptul că numărul persoanelor cu bilă leneșă sau dischinezie biliara a început să crească din ce în ce mai mult
Ce este bila sau fierea
Bila, sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar, produs de ficat si stocat in vezica biliara. El este compus din saruri biliare, colesterol, lecitina, pigmenti biliari si apa.
Ce inseamna bila lenesa
Dischinezia sau disfunctia biliara, cunoscuta in popor si sub numele generic de „bila lenesa”, da batai de cap multor persoane. Potrivit specialistilor, principala cauza a acestei afectiuni este de ordin neurovegetativ, asa ca aveti mare grija la alimentatie.
Vezica biliară este localizată sub ficat, în cadranul drept superior al abdomenului. Vezica biliara este o formatiune anatomica de mici dimensiuni, localizata in apropierea ficatului, in timp ce bila sau fierea este un lichid amarui produs de ficat, cu rol in usurarea digestiei grasimilor.
Dischinezia biliară sau „bila leneşă” este o afecţiune a vezicii biliare, caracterizată prin mişcările anormale ale acesteia şi incapacitatea de eliminare a bilei.
Ce simptome dă bila lenesa
Din cauza funcționării necorespunzătoare a acestui proces de secreție a lichidului produs de ficat și stocat de vezica biliară se poate ajunge la așa-numita ”bilă leneșă”, fapt ce îngreunează procesul de digestie și poate conduce la apariția unor simptome extrem de neplăcute în cazul multor persoane, precum balonarea, greaţa, vărsăturile, îngălbenirea pielii şi a mucoaselor, inclusive a albului ochilor, inapetenţa (lipsa poftei de mâncare), ccăderea nejustificată în greutate, febră sau frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi respiratorii și urină de culoare închisă.
Cum se trateaza simptomele de bila lenesa
Primul pas pentru persoanele care se confruntă adesea cu acest fenomen este de a-și schimba dieta. Cele mai bune alimente pentru pacienții cu afecțiuni hepatice sunt alimentele ușoare, fără grăsime animală.
Deoarece uneori efortul necesar este prea mare, mingea este blocată, nu poate fi eliminată și digestia este dificilă, iar asta nu este tot. Grăsimea prost digerată va suferi un proces de fermentare în intestin, eliberând gaze și provocând crampe intestinale. Prin urmare, pacienții cu fierea leneșă vor simți disconfort abdominal și durere după o masă copioasă
Regim pentru bila lenesa
Dieta pacientului trebuie sa se bazeze pe alimente care nu solicita prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vita, curcan ori peste fiarta sau la gratar, fructe si legume. De asemenea, puteti consuma branza de vaci, urda, iaurt si lapte degresat, paine prajita ori biscuiti.
De asemenea, se recomandă eliminarea stresului, oboselii, anxietății, depresiei și stilului de viață sedentar, care poate perturba activitatea vezicii biliare.
Tratamente naturiste pentru bila lenesa
Unele dintre efectele benefice ale ceaiului pot completa tratamentul Pe lângă medicamentele recomandate pentru deschiderea biliară, cel mai bine este să beți ceai de păpădie înainte de a merge la culcare. Alte ceaiuri bune includ anghinare (înainte de masa principală), cicoare (una sau două căni pe zi) și șolduri (o cană pe zi).
Tincturade galbenele are, de asemenea, un efect antiinflamator asupra vezicii biliare și normalizează secreția de bilă, stimulând astfel digestia. Tratamentul trebuie să dureze trei săptămâni și o linguriță de tinctură diluat cu apă dulce trebuie luată, cu 20 de minute inainte de masa.
Alimente interzise celor cu bila lenesa
Alimentele pe care ar trebui să le evite persoanele cu aceste probleme sunt: Carne tocată, carne grasă (porc, rață, oaie, miel, gâscă), grăsime vegetală (margarină), supele si ciorbele grase, sosurile, conservele, mezelurile grase, prajelile, condimentele, ceapa, usturoiul si prazul, muraturi, vinete, cascaval, varza, fasole, maioneza, nuci, seminte, afumaturi, cacao si ciocolata;
de asemenea, trebuie eliminate si bauturile acidulate, dar si alcoolul.
Citește și: O femeie din Buzău și-a transportat soțul beat în portbagajul mașinii! Imaginile au ajuns virale / FOTO