Ce să mănânci ca să slăbești. Cele mai bune alimente în diete
Publicat pe 19.11.2020 la 20:21 Actualizat pe 19.11.2020 la 21:09
Cu toții ne dorim să arătăm bine, iar uneori, kilogramele în plus ne dau mari bătăi de cap. Există însă anumite trucuri și diete la care putem apela, pentru a ne crea un stil de viață sănătos și a avea un trup armonios. Iată care sunt cele mai indicate alimente în acest sens și când ar trebui să le consumăm.
- Alimente recomandate în diete.
- Cheia unui stil de viață sănătos și a unui trup armonios.
- Idei de meniuri pentru mic-dejun, prânz și cină.
Un stil de viață sănătos nu este deloc ușor de obținut. Adesea, sedentarimul și mâncatul la întâmplare ne aduc, cu timpul, acele kilograme în plus pe care clar nu ni le dorim. Totuși, cu puțină disciplină și organizare mai bună a timpului, putem ajunge la forma fizică mult visată. Pe lângă sport, alimentele pe care le consumăm pe parcursul zilei au un rol esențial.
Ce să mănânci ca să slăbești. Alimente cu puține calorii.
Iată o listă cu alimente „care nu îngrașă”, pe categorii:
- Fructe: mere, pere, lămâi, ananas, portocale, capșuni, zmeură, pepene;
- Legume: morcov, spanac, ardei gras, ceapă, castraveți, roșii, varză, sparanghel, sfeclă;
- Carne: în diete este recomandată carnea albă: pui și pește;
- Condimente și mirodenii: busuioc, salvie, pătrunjel mentă, usturoi, leuștean, cimbru.
Totuși, este foarte important ca inclusiv aceste alimente să nu fie consumate haotic. Există anumite momente ale zilei în care este recomandat să fie mâncate, astfel încât să fie cât mai bine digerate. De asemenea, o alimentație sănătoasă și completă ar trebui să includă și brânza și ouăle.
Pentru a vă ajuta, într-o primă etapă de selecție a alimentelor cu puține calorii, pe site-ul obio.ro am regăsit și o altă listă cu 37 de alimente „pentru slăbit”:
- Mere
- Pere
- Ardei iuți
- Grepfruit
- Somon
- Ovăz
- Salate
- Cartofi dulci
- Pepene galben
- Ouă
- Ceai verde
- Fructe de pădure
- Fasole
- Quinoa
- Ulei de cocos
- Avocado
- Iaurturi
- Broccoli
- Ciocolată neagră
- Semințe de in
- Cafea
- Varză
- Ghimbir
- Cafea
- Carne de vită
- Spanac
- Ulei de măsline
- Spanac
- Linte
- Ciuperci
- Portocale
- Muguri de pin
- Scorțișoara
- Lămâie
- Roșii
- Urdă slabă
- Asparagus
- Migdale
Idei de meniu
Alimentele mai sus menționate pot fi combinate în diferite variații, astfel încât să obținem meniuri foarte gustoase și sățioase. Există idei atât pentru iubitorii de caren, cât și pentru vegetarieni, sau persoane care, în această perioadă, țin post.
Legumele verzi, combinate cu avocado, pot oferi o masă sățioasă;
Laptele și ovăzul: conțin o cantitate mare de fibre și reglează digestia;
Omleta poate fi consumată cu fasole neagră și ardei: oferă o doză mare de proteine și conține puține calorii;
Supă de legume și leguminoase, precum fasolea sau năutul;
Broccoli cu friptură de vită: sunt bogate în fier și vitamine, care ajută în procesul de slăbire;
Ceaiul verde cu lămâie: ajută la arderea caloriilor;
Cartofi dulci cu somon;
Ciuperci cu carne de vită;
Migdale și ciocolată neagră: desert care, consumat în cantități mici, ajută organismul prin bogăția de antioxidanți;
Salate de legume cu ulei de măsline: pline de nutrienți și grăsimi sănătoase în dietele de slăbire.
Este foarte important consumul de apă: cel puțin 2 litri pe zi. De asemenea, pe parcursul zilei, pentru hidratare și detoxifiere sunt recomandate fresh-urile sau sau smoothie-urile!
Ce să mănânci dimineața ca să slăbești
După cum o vorbă veche o spune: micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Așadar, dacă ne dorim un început fresh, dar care să ne ajute în același timp să slăbim, iară cele mai recomandate alimente:
Ouă: sănătoase și delicioase, ouăle sunt cea mai bună alegere la micul-dejun. Acestea cresc senzația de sațietate și reduc, fără doar și poate, numărul de calorii necesare la următoarea masă. Ouăle sunt o sursă de colină, un nutrient extrem de important pentru sănătatea creierului şi ficatului. De semenea, avem la dispoziție multiple moduri de preparare: ouă fierte, poşate, ochiuri sau omletă.
Iaurtul grecesc: cremos şi delicios, iaurtul grecesc conţine o cantitate ideală de proteine. El poate fi consumat alături de fulgi de ovăz şi fructe de pădure.
Fulgii de ovăz: Dacă tot am pomenit de ei, fulgii de ovăz conțin o fibră unică numită beta-glucan, ideală în reducerea colesterolului. De asemenea, ovăzul este bogat în antioxidanţi care protejează sănătatea inimii şi scade tensiunea arterială.
Seminţe de chia: Conţin antioxidanţi care protejează celulele împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de apariţie a diabetului. La micul dejun poţi consuma seminţele de chia alături de lapte sau iaurt şi fulgi de ovăz sau fructe şi nuci. Ca îndulcitor poţi folosi 1-2 linguriţe de miere.
Fructele de pădure: O sursă foarte bună de antioxidanţi, iar aici reamintim afinele, murele, căpşunele sau zmeura, fiind totodată cele mai populare. Au un conţinut scăzut de zahăr şi sunt bogate în fibre, iar 28 de grame de fructe de pădure conţin undeva la 50-85 de calorii, în funcţie de tipul pe care-l consumi.
Nucile: Nucile sunt ideale pentru micul dejun chiar dacă au un conţinut crescut de calorii. Din fericire, te ţin departe de riscul de apariţie a bolilor de inimă, a inflamaţiilor şi chiar reduc rezistenţa la insulină. Toate tipurile de nuci sunt bogate în magneziu, potasiu şi grăsimi mononesaturate.
Fructele: Conțin numeroase vitamine și sunt ideale de consumat la micul dejun alături de ouă, brânzâ sau iaurt grecesc.
Seminţele de in: Ideale în dietă sunt seminţele de in, bogate în fibre şi vin la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate: reduc glicemia şi protejează împotriva cancerului de sân.
La micul-dejun este recomandată și o ceașcă de ceai verde. Acesta este benefic şi pentru diabetici, deoarece ajută la reducerea glicemiei şi nivelului de insulină şi conţin antioxidanţi care protejează creierul, sistemul nervos şi inima împotriva deteriorării.
Sursa: https://isecrete.com/
Ce să mănânci la prânz ca să slăbești
Prânzul poate fi foarte variat, chiar și în dietele de slăbire. Alimentele pe care ni le putem permite sunt foarte multe, însă există anumite reguli de care să ținem cont pentru a nu mai lua în greutate. Este vorba despre câțiva pași simplii și anume:
Jumătate din mâncare ar trebui să fie reprezentată de legume.
Sursele de proteine trebuie alternate: pește, carne, brânzeturi, leguminoase, ouă.
De evitat, pe cât posibil, prăjelile.
Mare atenție la consumul de dulciuri. Uneori este permis și un mic desert, însă pentru rezultate rapide, ar fi recomandat un fruct.
Sunt de evitat mesele cu mare varietate alimentară, deoarece unele combinații pot fi greu de digerat.
Exemple pentru prânz:
- Ciorbă de fasole boabe cu tarhon, salată cu frunze verzi, roșii uscate, morcov ras, avocado și plante aromatice.
- Supă-cremă de linte, orez integral și salată de pătrunjel.
- Ciorbă de oase de vită (sursa foarte bună de colagen și calciu), mâncare de ciuperci cu legume și salată de roșii cu germeni de lucernă.
Ce să mănânci seara ca să slăbești
Seara, regulile se schimbă. Există, în primul rând, alimente care sunt de evitat. În această categorie intră amidonoasele. Un bun exemplu negativ ar fi cartofii. Aceștia sunt o prima sursă importantă de amidon. Alte legume din categoria „așa nu” sunt: mazărea, porumbul, păstârnacul, dovleacul. Pâinea este și ea bogată în amidon și nu ar trebui să o mâncăm la cină dacă ne dorim să slăbim.
Ar trebui să ne ferim inclusiv de fructe, recomandate, din plin, în restul zilei.
Fructele pot crea probleme digestive dacă sunt mâncate seara înainte de culcare și de aceea nu sunt recomandate. Ideal ar fi să consumăm fructele ca gustare fie în jurul orei 11.00, fie după amiaza pe la orele 16.00 – 17.00 pentru că atunci există o secreție fiziologică de insulină, hormon care scade glicemia și determină poftă de dulce.
Exemple pentru cină:
Pește cu broccoli gătit la aburi (alte legume de fiecare dată), cu o garnitură mică de orez integral.
Salată caldă cu paste integrale, frunze verzi de spanac, rucola, valeriană, roșii uscate, bulgărași de urdă și nuci, ulei de măsline și oțet balsamic.
Friptură de curcan și salată de sfeclă roșie cu hrean.
Sursa: prodieta.ro
Ce să mănânci ca să slăbești la burtă
Pentru a scăpa de grăsimea abdominală sunt indicate, în primul rând, exercițiile fizice specifice.
Un alt sfat este ca ziua să înceapă cu un mic-dejun englez, dar mai sărac în grăsimi. De asemenea, trebuie evitate alimentele prea sărate.
Ideal ar fi un ou fiert sau ochi, ori un sandviş din somon afumat/ piept de pui. Ar fi de evitat șunca sau brânza, amândouă fiind prea sărate. Alte alimente recomandate sunt biscuiţii bogaţi în fibre, cu puţin unt nesărat.
Proteinele la micul-dejun vor crea o senzație de sațietate de durată, iar lipsa de sare va împiedica retenţia de lichide în organism.
De asemenea, persoanelor care au probleme cu grăsimea abdominală le este recomandat să evite crudităţile sau varza.
Atenție! Inclusiv lipsa orelor suficiente de somn, pot duce la îngrășare.
CITEȘTE ȘI: Dieta de post. Cum poți să slăbești dacă nu mănânci carne