Ce simptome apar în caz de stres puternic și care este tratamentul
Publicat pe 31.05.2021 la 17:07 Actualizat pe 31.05.2021 la 17:08
Pentru majoritatea oamenilor stresul face parte din viața de zi cu zi. Activitățile zilnice, problemele în familie sau locul de muncă sunt pentru mulți cauzatoare de stres puternic, iar acesta se poate manifesta prin simptome diverse, la nivel fizic și psihic.
- Ce simptome apar în caz de stres puternic
- Ce tratament se recomandă
Când ești stresat, organismul începe să secrete cortizol, produs de glandele suprarenale. Numit și „hormonul de stres”, cortizolul este o reacție firească a organismului, un mecanism de adaptare la o situație percepută ca periculoasă. Totuși, există un tip de stres „bun”, care ne ajută să depășim evenimentele mai dificile și un tip de stres „rău”/ puternic, care se manifestă pe perioade îndelungate sau chiar devine cronic. În aceaste situații, nivelul ridicat de cortizol din organism va duce la aprariția unor simptome neplăcute și variate.
12 simptome de stres puternic și un detaliu interesant
Atunci când treci printr-o perioadă de stres puternic te poți aștepta la apariția următoarelor simptome la nivel fiziologic.
- Greață
- Dureri de cap
- Dureri în piept
- Amețeli
- Palpitații
- Senzație de sufocare
- Constipație sau diaree
Totodată, stresul puternic se poate manifesta și prin tulburări cognitive și emoționale precum:
- Iritabilitate
- Anxietate
- Depresie
- Tulburări de memorie și concentrare
- Furie
În cazul perioadelor prelungite de stres pot apărea tulburări de somn, de apetit, disfuncții sexuale și chiar dorința de izolare.
Care e tratamentul pentru stres puternic
Deși stresul în sine nu este o boală, el poate provoca nenumărate boli, de la cele cardiovasculare, până la cele digestive. De asemenea, stresul afectează sistemul reproducător și cel imunitar.
Cel mai bine este să faci tot posibilul să previi stresul printr-un stil de viață sănătos, care să includă alimentație echilibrată, somn suficient și exerciții fizice. După o perioadă de suprasolicitare trebuie să urmeze una de odihnă și relaxare.
Totuși, dacă suferi deja de stres cronic, răbdarea și îndrumarea medicală sunt esențiale. După caz, specialistul va recomanda antidepresive, anxiolitice sau somnifere. De foarte mare ajutor sunt și terapiile care constau în masaj, reflexoterapie, yoga, înot și timp petrecut în spații verzi.
Ce efecte are stresul puternic asupra corpului
Atunci când stresul este foarte puternic apar efecte imediate în corpul nostru. Unul dintre ele este creșterea tensiunii arteriale și a pulsului și menținerea la valori ridicate. De asemenea, respirația devine mai rapidă, funcțiile sistemului digestiv și ale celui imunitar sunt încetinite, iar mușchii devin tensionați. Totodată, apare o stare de vigilență sau alertă constantă, care împiedică instalarea normală a somnului.