5 metode de a scăpa de stres în mod natural
Publicat pe 18.02.2021 la 19:34 Actualizat pe 18.02.2021 la 19:34
Majoritatea oamneilor suferă de stres accentuat, principala cauză fiind locul de muncă, potrivit specialiștilor. Însă există și metode simple, rapide și naturale care te vor ajuta să scapi de senzația de stres resimțită peste zi. Iată care sunt!
- Cum scapi de stres
- Cele mai bune metode de relaxare
- Iată cum te poți liniști în mod natural
Peste 66 de% dintre români susțin că sunt stresați, în mare parte din cauza locului de muncă sau din diferite cauze persoanle. În aceeași măsură, atât bărbații, cât și femeile sunt predispuse la toate tipurile de stres, în încercarea de a face față tuturor cerințelor vieții de zi cu zi. Însă există câteva metode naturale de a te elibera de griji și de a avea parte de câteva momente de relaxare, foarte benefice minții, sufletului și organismului tău.
Sportul, cea mai bună metodă de a scăpa de stres
Specialiștii au demonstrat că exercițiile fizice sunt cele mai bune atunci când te simți stresat și cu enrvii la pământ. S-a dovedit sțiințific că eliberarea de endorfine și concentrarea corpului pe diversele activități sportive te ajută să scapi de stările de panică continuă. Astfel, concentrarea pe sport, și nu pe grijile cotidiene cu siguranță de va ajuta.
Alte metode de a scăpa de stres în mod natural
Este de recomandat ca în perioadele de stres maxim să nu te izolezi de oamenii din jurul tău, ba chiar ar trebui să socializezi mai mult decât de obicei. Înconjoară-te de oamenii pe care îi îndrăgești, suportul familiei și al apropiaților fiind cel mai important într-o perioadă de dezechilibru emoțional.
Exerciții de respirație
Printre cele mai moderne metode de a scăpa de stres se numără transa. Un simplu exercițiu de autohipnoză te va scoate rapid din starea de nervozitate excesivă, făcându-te să răsufli ușurat din nou.
Pentru acest lucru este necasar să te așezi într-un loc liniștit, confortabil pentru tine, unde să poți sta cu tălpile lipite de podea. Trage aer în piept, pe nas, apoi ridică-ți privirea cât de mult poți în sus, însă nu și capul. Numără până la trei aflându-te cu capul în poziție verticală dar cu ochii în interior, apoi coboară lent privirea în timp ce expiri pe gură.
Repetă acești pași ori de câte ori este nevoie până simți că ai ajuns în starea de transă, însă nu face niciodată acest exercițiu când te afli la volan sau în timp ce conduci mașinări sau utilaje.
Meditația
Exercițiile care te ajută să te adâncești într-o stare de relaxare sunt foarte eficiente în eliminarea stresului cotidian. Cânt te simți epuizat, ia o pauză și respiră de 60 de ori, mai ales în momentele în care crezi că nu poți face față unei situații. Concentrează-te pe felul și ritmul în care respiri, până ce reușești să te liniștești.
Hobby-urile
Pentru a reuși să faci față stresului nu îți neglija obiceiurile și lucrurile care îți palc cel mai mult. Dacă esti un amator al ciclismului și ai o zi solicitantă, rezervă-ți puțin timp pentru a ieși la pedalat, până ce te vei elibera de energiile negative care au pus stăpânire pe psihicul tău.
Câte tipuri de stres există
Și stresul poate fi, de asemenea, de diferite tipuri. Primul, și cel mai puțin ofensiv organismului, este stresul acut, resimțit în momente specifice, ca de exemplu emoțiile resimțite înainte de punerea unei întrebări importante sau riscante.
Există însă și stresul cronic, care, pe termen lung și netratat pote dăuna inidividului foarte serios. Acesta poate începe să considere stresul ca fiind parte din viața lui. Spre exemplu, un loc de muncă epuizant, o căsnicie nefericită, probleme cu banii sau deficiențe de socializare sunt motive serioase de stres la care nu toată lumea reușește să facă față.
Ce efecte poate avea stresul asupra organismului
Stresul cornic pote afecta serios viața unui individ care nu ia măsuri din pripă. Tote sentimentele negative resimțite cresc riscurile de boli cardiovasclare cu până la 40%, de infarct cu 25%, dar și de atac cardiovasular cu 50%. Mai mult, tensiunea musculară poate fi datorată tot stresului, fiind vorba de o reacție reflexă în fața unor posibile răni și dureri.