Ce spune Alexandru Rafila despre testele de urină de urină pentru elevi, în lupta împotriva drogurilor: "Un copil care este testat pozitiv"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.09.2023 la 17:33
Actualizat pe 07.09.2023 la 17:33
În urmă cu puțin timp, Alexandru Rafila a vorbit despre metodele de testare care ar putea fi aplicate în cazul elevilor, începând cu noul an școlar, în lupta împotriva drogurilor. Ministrul Sănătății e de părere că elevii nu ar trebui să fie testați în masă, ci doar în situația în care părinții sau cadrele didactice au o suspiciune că respectiva persoană ar consuma substanțe interzise.
- Alexandru Rafila, despre testele de urină de urină pentru elevi, în lupta împotriva drogurilor
- Declarațiile făcute de Ministrul Sănătății
Potrivit anunțului ministrului Educației, începând din acest an școlar, elevii ar putea fi testați antidrog în unitățile de învățământ. Oficialii spun că testarea trebuie să fie realizată doar de profesioniști și doar cu acordul părinților.
Ce spune Alexandru Rafila despre testele de urină de urină pentru elevi, în lupta împotriva drogurilor
Alexandru Rafila e de părere că rezultatul testului rapid ar trebui să fie obligatoriu confirmat medical. Ministru Sănătății a punctat că nu crede că este utilă testarea în masă, specificând că ar trebui să fie controlați în acest fel doar elevii în cazul cărora părinții solicită acest lucru și există suspiciuni de consum.
"Metodele de testare sunt de două feluri, anume metode de testare rapidă, care se fac din urină sau din salivă, și metode care presupun utilizarea sângelui, care se recoltează de un personal specializat.
Poziția mea a fost clară de la început. Nu cred că este utilă testarea în masă. Este utilă testarea în cazul în care părintele solicită acest lucru și există suspiciuni de consum.
De asemenea, atunci când cadrele didactice solicită testarea, urmând să se facă tot cu acordul părinților.
Testul rapid trebuie să fie confirmat. Un test rapid nu pune verdictul, ci trebuie să fie confirmat.
În plus, trebuie să fim foarte atenți la componenta psihologică, pentru că, de exemplu, un copil care este testat pozitiv trebuie protejat, astfel încât să nu fie discriminat sau stigmatizat", a spus ministrul Sănătății, scrie antena3.ro.
Ce spune președintele Federației Părinților din Sectorul 2 despre faptul că elevii ar putea fi testați antidrog în școli
Președintele Federației Părinților din Sectorul 2, Iuliana Constantinescu, a făcut primele declarații, la scurt timp după anunțul că elevii ar putea fi testați antidrog în școli. Potrivit spuselor acesteia, este nevoie ca această procedură să fie foarte bine reglementată, iar rezultatul testării să fie confidențial.
"Deocamdată, părinții nu și-au exprimat, în baza unei consultări reale la nivel național, punctul de vedere. Noi am spus, ca federație, că nu ne opunem unei astfel de măsuri.
Este nevoie ca această procedură să fie foarte bine reglementată. Evident, obligatoriu cu acordul părinților. Dacă părintele și-a dat acordul pentru elevul minor sau dacă elevul major și-a dat acordul, nu mai avem nicio problemă în acest sens.
Însă, testarea trebuie să se facă în condiții de confidențialitate totală, nu avem nevoie să stigmatizăm acești elevi, nu avem nevoie să-i transformăm în paria școlii, mai ales că pot exista situații în care testele pot da erori fals pozitive și atunci nu trebuie să considerăm din start că acel elev este un consumator", a spus Iuliana Constantinescu, reprezentantul Federației Părinților din Sectorul 2, scrie aceeași sursă menționată anterior.