Ce spune Dr. Tudor Ciuhodaru despre bacteria periculoasă descoperită în Wuhan, China: "Există un risc crescut de a se transmite!"
Publicat pe 16.07.2022 la 16:10 Actualizat pe 16.07.2022 la 16:10
Nu mai este un secret faptul că recent s-a descoperit o nouă bacterie periculoasă în Wuhan, fiind vorba chiar despre una care cauzează holeră. Ei bine, nu doar autoritățile din China sunt în alertă, ci și cele din România, astfel că Dr. Tudor Ciuhodaru a vorbit pe larg despre această descoperire. Iată declarațiile făcute!
- Tudor Ciuhodaru, despre bacteria periculoasă din Wuhan
- Medicul cosnideră că are un risc mare de răspândire
Noua bacterie din Wuhan a speriat pe toată lumea, astfel că medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre riscul contaminării cu această bacterie.
Ce spune Dr. Tudor Ciuhodaru despre noua bacterie periculoasă din Wuhan
Toată lumea se întreabă acum ce este, de fapt, noua bacterie descoperită de către autorități în Wuhan, dar mai ales despre care se spune că este una extrem de periculoasă. Azi, doctor Tudor Ciuhodaru a vorbit pe larg despre riscul cu care vine la pachet, dar și cât de repede se transmite.
"Faptul că vine din China, ridică mari semne de întrebare, mai ales că am văzut de-a lungul timpului informații contradictorii și lipsă de transparență, în ceea ce privește notificarea acestor date medicale. Dar, ca să spunem lucrurilor pe nume, să știți că această tulpină bengaleză și holera sunt unele dintre puținele notificări a unei boli gastro-intestinală la nivel internațional.
Dar pe de altă parte, ne uităm că această holeră n-a dispărut în niciun caz, după cele 7 pandemii la nivel mondial și vorbim între 3 şi 5 milioane de cazuri în fiecare an și aproape 100.000 de decese. Faptul că este în această zonă și există riscul întotdeauna de a fi aceste epidemii, cu de distribuție prin contact direct sau prin apa contaminată.
Faptul că în anumite zone ale lumii, și aici vorbesc încă o dată de tulpina bengaleză, ea a fost descoperită prin 1992, în Madras, în India, este foarte sensibilă și se poate agăța, dacă vreți, de scheletul chitinos a crustaceelor, a fructelor de mare. Așa că și aici există un risc crescut de a se transmite, mai ales când vorbim despre aceste comportamente socio-alimentare în țările asiatice. De altfel, holera a apărut prima dată în Asia și își continuă drumul pe aceeași cale. Dar, pe de altă parte, ca să spunem totuși lucrurilor pe nume, când vorbim despre holeră, un diagnostic se poate pune cu mare ușurință, iar la ora actuală nu mai vorbim despre o afecțiune nouă și o de o afecțiune în care putem găsi și tratament care este și ieftin și ușor de pus în practică.
Iar în momentul în care să intervine corect, lucrurile pot fi ținute sub control. Faptul că totuși vorbim despre o lume globalizată face ca această supraveghere să fie absolut normală. Și fie că vorbim de aceste boli cu transmitere arhidică sau cu transmitere de alt tip prin contact uman, lucrurile trebuie să fie atent monitorizate. Întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi așa", a spus medicul Tudor Ciuhodaru.
Cum a fost descoperită noua bacterie din Wuhan
Potrivit primelor informații dezvăluite de către autorități, bacteria periculoasă descoperită, care cauzează holera, ar fi fost depistată la un student al Universității din Wuhan. Tânărul a ajuns pe patul de spital după ce ar fi prezentat simptome de febră, vărsături și diaree, iar de atunci s-a dat startul cercetărilor.
Mai mult decât atât, specialiștii spun că bacteria periculoasă care a provocat holera la un student a fost găsită separat în mostre prelevate de la țestoase cu carapace moale, astfel că nu se știu mai multe detalii momentan.