Ce sunt bamele. Cum se prepară și ce beneficii au
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 31.07.2023 la 16:54
Actualizat pe 31.07.2023 la 16:54
Bamele sunt bogate în magneziu, acid folic, fibre, antioxidanți și vitaminele C, K1 și A și pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acestea pot ajuta la menținerea unei sarcini sănătoase, a sănătății inimii, a zahărului din sânge, și pot avea chiar proprietăți anticancerigene.
- Ce sunt bamele
- Cum arata planta
- Cum se pot găti bamele
Indiferent dacă ești sau nu un fan al aromei pământești a bamelor trebuie să știi că aceste legume verzi aduc un plus nutritiv dietei tale. De asemenea, sunt bamele sunt versatile, deoarece puteți mânca frunzele, florile, semințele și sucul.
Ce sunt bamele
Bamele sunt cultivate în toată lumea. Originea exactă a acestei legume verzi, oarecum limoase, este necunoscută, însă a fost urmărită din Africa de Vest, Etiopia și chiar Asia de Sud. A fost adusă în America în urmă cu mai multe secole. Este un ingredient esențial în multe tipuri de bucătărie și astăzi, inclusiv în SUA, așa cum am menționat, plus părți din Africa, Orientul Mijlociu, Caraibe, India și America de Sud.
Aceste legume verzi neclare sunt de fapt păstăile imature ale plantei de bame Abelmoschus esculentus. Ele poartă, de asemenea, numele „gumbo” și „degetele doamnei”, în funcție de loc.
Bama crește cel mai bine în climatele calde și umede, India fiind principalul producător de bame. Deși s-ar putea să știi mai multe lucruri despre această plantă ca o legumă în scopuri culinare, botanic este un fruct, deoarece este partea care poartă semințe a plantei.
Ce beneficii au bamele
O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele unei persoane de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Mucilagiul de bame poate ajuta, de asemenea, la eliminarea toxinelor din organism.
Nutrienții din bame o pot face utilă pentru prevenirea mai multor probleme de sănătate, inclusiv: Cancer Bame, fasole, alune și cereale conțin lectină, care este un tip de proteină. Într-un studiu din 2014, cercetătorii au folosit lectină din bame într-un test de laborator pentru a trata celulele canceroase de sân umane. Tratamentul a redus creșterea celulelor canceroase cu 63% și a ucis 72% din celulele canceroase umane. Sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă bamele au un efect asupra cancerului la om.
Ajută și în tratarea diabetului. În 2011, cercetătorii au făcut o pulbere din coajă și semințe de bame pentru a trata șobolanii cu diabet. După aproximativ 1 lună, șobolanii care au consumat pulberea aveau zahăr din sânge și niveluri de grăsime mai mici decât cei care nu au consumat.
Potrivit Asociației Americane de Inimă (AHA), consumul de alimente bogate în fibre poate reduce nivelurile dăunătoare ale colesterolului din sânge. Alimentele bogate în fibre reduc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, obezitate și diabet. Fibrele pot, de asemenea, încetini bolile de inimă la persoanele care le au deja. Orientările dietetice 2015-2020 recomandă consumul a 14 g de fibre la fiecare 1000 de calorii consumate.
Citește și: Planta care te scapă de colesterol și protejează inima. Cum trebuie să o consumi