Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei. Este tradiție din moși-strămoși!
Publicat pe 29.11.2019 la 20:14 Actualizat pe 29.11.2019 la 20:17
Mâine este sărbătoare mare la români! Creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfântul Andrei, considerat și ocrotitorul României.
Mâine este sărbătoare mare la români! Creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfântul Andrei, considerat și ocrotitorul României.
Există anumite tradiții din moși-strămoși cu ocazia acestei sărbători, iar multe dintre ele fac referire la fetele nemăritate care vor să își găsească ursitul. Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an, la data de 30 noiembrie. Sunt sute de mii de români care îi poartă numele Sfântului Andrei.
O legendă spune că în noaptea de dinainte de Sfântul Andrei, fetele nemăritate trebuie să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Doar așa pot afla dacă cel la care visează este și bărbatul vieții lor. Totodată, în anumite zone din România fetele toarnă nouă cești pline cu apă într-un castron și o așează sub icoană. A doua zi, vor lua apa din castron cu aceeași ceașcă, iar dacă pe fundul vasului vor rămâne câțiva stropi de apă, atunci însemană că fetele vor avea noroc. În plus, dacă ultima ceașcă nu se va umple cu apă, vor avea ghinion și nu se vor mărita anul ce urmează.
În altă zonă a țării fetele coc turte pe vatră înainte de Sfântul Andrei, pe care le mănâncă înainte de culcare. Apoi, dimineața speră că ursitul le va aduce o cană cu apă, pentru a-și potoli setea. O altă tradiție este cea a colacului cu usturoi, ce presupune să se pună un cățel de usturoi într-o pâine dospită și să se lase într-un loc călduros din casă. Dacă usturoiul va încolți, fata care l-a pus va avea noroc și se va mărita anul următor.