Ce trebuie să faci când îți expiră cardul de sănătate. A apărut în 2013, iar termenul de valabilitate a fost prelungit în pandemie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.01.2023 la 11:08
Actualizat pe 27.01.2023 la 11:08
Românii au benefiziacă de cardul de sănătate din anul 2013, atunci când aproape toată populația l-a primit. Chiar dacă inițial termenul lui de valabilitate a fost de cinci ani, ulterior în pandemie acesta s-a prelungit. Iată ce trebuie să faci atunci când îți expiră.
- Ce trebuie să faci atunci când cardul tău de sănătate a expirat
- Termenul de valabilitate a fost prelungit în pandemie
Toată lumea are un card de sănătate, esențial atunci când vrei să ai parte de astfel de servicii. Însă, ce nu știu mulți este că și acesta are un termen de valabilitate, care a fost prelungit în pandemie. Înitial, cardul era valabil cinci ani, apoi șapte. Pentru că s-a modificat de multe ori acest lucru, mulți oameni au uitat că acest document expiră.
Ce trebuie să faci când îți expiră cardul de sănătate
Oamenii care beneficiază de card de sănătate sunt cei de peste 18 ani, care pot accesa cu acesta servicii gratuite. După ce a expirat, cardul nu mai poate fi folosit, astfel că oamenii riscă să piardă gratuitatea atunci când au cea mai mare nevoie.
În anul 2021, 14 milioane de români au avut carduri de sănătate expirate, după ce prelungirea termenului a durat doar până în 2020. Așadar, aceștia trebuie să știe că își mai pot folosi cardul pentru încă șapte ani. De asemenea, regula se aplică și în cazul celor care au carduri emise până la data de 31 decembrie 2014, fiind și acestea extinse cu încă 7 ani.
”Prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani. Astfel, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.”, conform CNAS.
Cardul se înlocuiește automat
Românii trebuie să mai știe că nu este necesară intervenția lor atunci când termenul de valabilitate al cardului a expirat. Așadar, un sistem va detecta că termenul de valabilitate a trecut și îl va înlocui automat. Noul cartificat pe CIP-ul cardului va fi scris automat, de asemenea.
”Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.”, a mai informat CNAS.