I-a furat Ceaușescu mașina Regelui Mihai? Se știe și cui i-ar fi făcut-o cadou!

I-a furat Ceaușescu mașina Regelui Mihai? Se știe și cui i-ar fi făcut-o cadou! © Arhivă / Hepta

În garajul său, Regele Mihai a avut o colecție impresionantă de mașini. Una dintre ele, însă, a fost furată de Nicolae Ceaușescu, care a dat-o apoi mai departe drept cadou. Acest lucru a fost dezvăluit chiar de către beneficiar, într-o carte.

În colecția sa de 38 de automobile, Regele Mihai avea și un Cadillac 75 Imperial, cu un motor V8 de 5630 cc, care putea dezvolta 150 de cai putere. Pentru acele vremuri, însemna mare lucru, deci nu e deloc de mirare că sunt mulți cei care tânjeau la o astfel de posesie.

Cine a primit mașina Regelui Mihai

Odată ce Guvernul Petru Groza a ajuns la putere, Cadillac-ul a fost trecut în proprietatea statului. Nu a ieșit prea mult din garaj, însă statul a avut grijă să primească o armură, în vederea transformării sale într-un autovehicul blindat, conform shtiu.ro.

În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a aflat că președintele Partidului Comunist din Spania, Santiago Carillo, este în căutarea fix unei astfel de mașini. Așadar, Ceaușescu i-a oferit-o în dar, așa cum a dezvăluit chiar liderul spaniol.

„Ceaușescu mi-a dat acest Cadillac, care, sincer, avea pe el atâta armură încât părea un autobuz. Îl furase de la Regele Mihai. Pe stradă făcea un zgomot infernal”, scria Carillo, în cartea „Automobilul în istoria Spaniei”.

Unde se află azi mașina

Automobilul a fost condus de toți liderii comuniști din Europa. În zilele noastre, însă, mașina se află într-o colecție privată din Madrid și este încă în stare de funcționare.


facebook whatsapp twitter pinterest