Cel mai modern vas din lume pentru recuperarea de diamante marine, construit la Mangalia. Prețul navei-gigant a fost peste 400 de milioane de dolari
Publicat pe 05.09.2021 la 21:44 Actualizat pe 05.09.2021 la 21:44
Cel mai modern vas din lume pentru recuperarea diamantelor marine a fost construit chiar în România, mai exact la Mangalia. S-a lucrat la el mai bine de doi ani, însă acum este o adevărată navă-gigant, iar prețul se ridică la așteptările sale, fiind peste 400 de milioane de dolari. Nava prototip „Benguela Gem” a părăsit, săptămâna trecută, portul de la Marea Neagră.
- Cel mai modern vas de recuperarea diamantelor marine, construit în România
- Prețul este unul colosal
A durat doi ani până când a fost construită, însă este una dintre cele mai scumpe și moderne vasuri menite recuperării diamantelor marine. Nava prototip „Benguela Gem” a părăsit, săptămâna trecută, portul de la Marea Neagră, fiind preluată de compania-mamă, Debmarine Namibia, parte a De Beers Group, liderul mondial în producția de pietre prețioase.
Cel mai modern vas de recuperarea diamantelor marine, construit în România
Începută în 2019, construcția celei mai moderne și mai tehnologizate nave din lume pentru căutarea și recuperarea diamantelor de la mare adâncime s-a încheiat în această vară la Șantierul Naval Damen Mangalia. Iar „Benguela Gem”, un gigant de oțel care poate suporta o încărcătură de circa 14.500 de tone, a părăsit săptămâna trecută portul de la Marea Neagră cu destinația Africa de Sud.
O comandă specială atribuită prin licitație internațională, vasul, cu o lungime de 177 de metri și o lățime de 27 de metri, aparține companiei Debmarine Namibia, o societate mixtă între guvernul țării din sud-vestul Africii și De Beers Group, liderul mondial în producția de diamante, care deține controlul asupra unei treimi din piața globală de profil.
Cea mai scumpă navă din industria pietrelor prețioase
Nava costă nici mai mult, nici mai puțin de 468 de milioane de dolari, dar contractul din România a fost de numai 42 de milioane de dolari, diferența făcând-o echipamentele de mare tonaj, care vor fi atașate în Africa de Sud. Vasul modern construit în România reprezintă cea mai semnificativă investiție din istorie în industria diamantelor marine și urmează să livreze primele extracții în trimestrul al doilea din 2022. E al șaptelea vas din flota Debmarine Namibia.
Înainte de a intra în exploatare, nava va face o escală în Africa de Sud pentru utilarea cu echipament suplimentar de misiune, precum tractor submarin pe șenile sau instalație de recuperare diamante.
CITEȘTE ȘI: Cine este Richard Branson, miliardarul care a devenit, duminică, primul turist în spatiu