Cele mai toxice plaje din România. Mare atenție la ce mănânci când ajungi aici! Gunoaiele ajung în mâncare
De Razvan Paltin.
Publicat pe 26.05.2022 la 19:11
Actualizat pe 26.05.2022 la 19:11
Anual, zeci de mii de turiști ajung pe litoral, însă ar trebuie să știe foarte bine care sunt cele mai toxice plaje, căci există și așa ceva în țara noastră. Aici se adună tone de gunoaie care ulterior se întorc în organism și ne pot provoca boli grave.
- Care sunt cele mai toxice plaje din țara noastră
- Ai mare grijă atunci când mergi aici
Numărul gunoaielor aruncate pe nisip pe litoral în fiecare an sunt din ce în ce mai mare, iar deși administratorii de plajă instalează puncte de colectare a deșeurilor, turiștii preferă însă să arunce resturile pe nisip sau în apă.
Care sunt cele mai toxice plaje din țară. Ai mare grijă când vii aici
Acest lucru poate fi extrem de periculos pentru organism, iar un studiu realizat recent de către un ONG ne prezintă care sunt cele mai toxice plaje din țara noastră din punct de vedere al gunoaielor.
Potrivit datelor, cele mai murdare plaje se găsesc în Constanța, iar ulterior în Năvodari. Aici nivelul resturilor menajere e foarte ridicat, iar atunci când mănânci pe plajă există oricând riscul să iei o bacterie și să te îmbolnăvești.
După Constanța și Năvădori, următoarele plaje cele mai afectate de gunoaie și mizerie sunt cele din Saturn, Corbu, dar și Costinești, căci și aici turiștii nu țin deloc cont de ceea ce fac pe plajă și aruncă orice le stă în cale pe nisip sau în apă.
Bineînțeles, turiștii merg ulterior în mare, înghit apă și pot lua bacterii periculoase pentru organism și pentru piele.
„Odată lăsate pe nisip, oricare dintre tipurile de deşeuri identificate elimină substanţe toxice pentru organismul uman şi sufocă atât animalele marine, cât şi ecosistemul, creând mari dezechilibre. Pentru a da un exemplu, un copil care se joacă în nisip lângă o porţiune poluată cu mucuri de ţigară poate dezvolta diferite afecţiuni: intoxicaţii, probleme ale epidermei”, spunea un ecologist.
Ce ar trebui să se facă în acest sens
Pentru a preveni aceste boli și riscuri, plajele ar trebui să fie mereu curate, dar turiștii nu vor ține cont de pancardele care interzis aruncatul deșeurilor în nisip sau în apă. Ar trebuie să se facă mai multe acțiuni cu privire la acest lucru.
Totodată, o altă soluție ar fi ca utilizatorii de pe plajă și organizatorii de evenimente să folosească alternative la plastic, astfel să aibă pahare, bețe de cafea, paie dintr-un alt material decât plasticul, căci cele mai multe deșeuri sunt formate de acestea.
Nu în ultimul rând, amendarea celor care aruncă gunoaie în apă sau pe plajă ar putea reprezenta o mondalitate prin cate turiștii să nu mai facă astfel de gesturi și să protejeze mediul.
Citește și: Cele mai frumoase plaje cu nisip negru. Mulți nu știau că există / FOTO