Cine sărbătorește Crăciunul 2024 pe rit vechi. Tradiții și obiceiuri pe 7 ianuarie
Publicat pe 06.01.2024 la 13:05 Actualizat pe 06.01.2024 la 13:05
Ne apropiem de sărbătorile de iarnă pe rit vechi. Ei bine, în fiecare an, la data de 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ion Botezătorul. Astfel, pe rit vechi, tot în această zi, unele persoane sărbătoresc Crăciunul. Iată cine sunt cei care îl prăznuiesc pe data de 7 ianuarie?
- Crăciun 2024 pe rit vechi, tradiții și obiceiuri
- Cine îl sărbătorește pe 7 ianuarie
În timp ce unii români îl sărbătoresc, la data de 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul, alții sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Mai exact, aproximativ un milion de persoane vor sărbători pe 7 ianuarie, Crăciunul.
Printre aceștia se numără comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi, în timp ce peste o săptămână ei vor sărbători Revelionul.
Încă din popor, Crăciunul este sărbătorit de două ori pe an. Ei bine, pe rit vechi datorită calendarului iulian care este decalat cu 13 zile față de cel clasic, această sărbătoare importantă pentru creștini are loc anual la data de 7 ianuarie.
Ce tradiții și obiceiuri se păstrează la Crăciunul pe rit vechi
Pentru creștinii din toată lumea, Crăciunul reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din an, indiferent de data la care este sărbătorit. Totuși, pe rit vechi, această zi importantă este prăznuită la data de 7 ianuarie.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din popor, în anumite zone de Arad, comunitatea de sârbi păstrează o tradiție moștenită de la străbuni, și anume aprinderea badnjak-ului sau a stejarului.
Totodată, în Ajunul Crăciun pe rit vechi, după terminarea slujbei, ei se adună în curtea bisericii și dau foc la un lemn de stejar. Totodată, se crede că focul îi purifică pe cei prezenţi şi le dă putere, iar răul de peste an dispare complet.
Se pregătesc 12 feluri de mâncare
Se știe că, după ce focul se aprinde, oamenii mănâncă o porție de fasole bătută și se încălzesc cu un pahar de țuică fiartă. Chiar și la Crăciunul pe rit vechi se colindă, în timp ce membrii familiei se strâng în jurul mesei.
Moldovenii, ardelenii sau minoritățile de ruși lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc de Crăciun câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Dintre cele preparate nu lipsesc nici compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi.
Mai mult decât atât, tot cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi mănâncă preparate tradiționale, printre care: haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză).