Cine va fi președintele interimar, după demisia lui Klaus Iohannis. Ce prevede Constituția României
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.02.2025 la 16:01
Actualizat pe 10.02.2025 la 16:01
Klaus Iohannis a demisionat, luni, la Palatul Cotroceni. Actualul președinte al României va renunța la funcția pe care a ocupat-o, timp de zece ani, miercuri, 12 februarie 2025. În locul său va urma un președinte interimar. Iată ce prevede constituția.
- Cine va fi președintele interimar al României
- Atribuțiile pe care le va avea de miercuri, 12 februarie
Este anunțul momentului în România. Klaus Iohannis a declarat la Palatul Cotroceni că va demisiona miercuri, 12 februarie 2025, din funcția de președinte al României.
Cine va fi președintele interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că renunță la funcția pe care o ocupă miercuri, 12 februarie, pentru a nu se ajunge să fie suspendat. Având în vedere situația în care ne aflăm, România va avea nevoie de un președinte interimar.
Acest rol va fi ocupat de Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului României, conform prevederilor din Constituția României. Ilie Bolojan va ocupa această funcție până în luna mai a anului 2025, când românii își vor alege noul președinte.
România se află cu patru luni înainte de noile alegeri prezidențiale, după ce primul tur din luna noiembrie 2024 a fost anulat. În data de 4 mai a fost stabilit primul tur al alegerilor prezidențiale în România, iar în data de 18 mai 2025 va avea loc cel de-al doilea tur.
Declarația oficială a lui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a susținut astăzi, 10 februarie 2025, o declarație oficială prin care a anunțat că demisionează din funcția de președinte al României. A decis să facă acest lucru pentru a evita situația în care președintele țării să fie suspendat din funcție, despre care a spus că este oricum un proces inutil și nefondat.
Citește și: Când vor fi reluate alegerile în România. Cine intră în funcție după ce mandatul lui Klaus Iohannis expiră