Clădirile cu risc seismic vor fi reabilitate. Anunțul a fost făcut de Nicolae Ciucă. "Este important că cetăţenii..."
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 08.02.2023 la 17:22
Actualizat pe 08.02.2023 la 17:22
După cutremurele devastatoare care au avut loc în Turcia și care au făcut zeci de mii de victime, și după ce un seismolog a spus că nu e exclus ca și în țara noastră să aibă loc un seism de 7 grade, Nicolae Ciucă a anunțat astăzi, în ședința de Guvern, că România are două planuri privind consolidarea şi reabilitarea clădirilor cu risc seismic.
- Anunț de ultimă oră făcut de Nicolae Ciucă
- Clădirile cu risc seismic vor fi reabilitate
- Cine va achita costurile
Potrivit anunțului făcut de Nicolae Ciucă în cursul zilei de azi, există două planuri privind consolidarea şi reabilitarea clădirilor cu risc seismic. Premierul a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect și a spus și cine va achita costurile.
Anunțul a fost făcut de Nicolae Ciucă
În cursul zilei de azi, în ședința de Guvern, Nicolae Ciucă a anunțat că România are două planuri privind consolidarea şi reabilitarea clădirilor cu risc seismic. De asemenea, premierul a precizat că locatarii nu vor trebui să contribuie cu bani. Potrivit spuselor acestuia, finanţarea se va face de la buget şi prin programul PNRR.
"Vom monitoriza situația şi ţinem legătura cu autorităţile turce pentru a putea interveni. Avem un departament cu oameni care de fiecare dată au demosntrat că sunt profesionişti.
Sunt convins că pentru cetăţenii români imaginile din Turcia au trezit amintirii dureroase de la cutremurul din 77.
Vom lua măsuri pentru a creşte situaţia seismică a clădirilor. Există două planuri de reabilitare seismică. Un plan de consolidare prin ministerul Dezvoltării, cu buget de aproape 700 de milioane, şi PNRR, peste 500 milioane de euro.
Este important că cetăţenii nu vor trebui să contribuie, totul se va face cu bugetare de la stat.", a anunțat premierul Nicolae Ciucă., scrie antena3.ro.
Ce efecte ar avea un cutremur de 8 grade în București
În cursul zilei de ieri a fost făcut public documentul oficial cu modul de acționare al autorităților și numărul de persoane decedate, create de expertul internațional NATO pentru Medicina de dezastru, Nicolae Steiner. Dacă un cutremur de 8 grade pe scara Richter, adică apropiat de magnitudinea celui care a avut loc în Turcia, s-ar petrece în România, numărul de victime nu ar fi deloc unul mic.
Scenariul oficial cuprinde și o estimare al victimelor posibile după acest cutremur, împărțit pe zonele din București. Conform tabelului, în Sectorul 1 ar fi 826 de victime, în Sectorul 2 ar fi 1298 victime, Sectorul 3 ar fi 1427 victime, Sectorul 4 ar fi 1091 victime, Sectorul 5 – 1039 victime, iar Sectorul 6 – 1304 victime.
În ceea ce privește persoanele decedate, Sectorul 1 – 130 morți, Sectorul 2 – 205 morți, Sectorul 3 – 225 morți, Sectorul 4 – 172 morți, Sectorul 5 – 164 morți, Sectorul 6 – 206 morți, iar în Ilfov ar fi 11 persoane decedate. În total, victimele care și-ar pierde viața din București și Ilfov ar fi 1131.
Citește și: De ce este imposibil să prezicem cutremurele. Știm unde pot avea loc, dar nu știm când