Cod Rutier 2023! Se schimbă regulile! Ce trebuie să știe șoferii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 23.02.2023 la 09:07
Actualizat pe 23.02.2023 la 09:07
Cod Rutier suferă modificări. Pentru a clarifica aspecte din legislație, dar și pentru a elimina unele interpretări neunitare ale acesteia, Guvernul României a adoptat de curând Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Iată ce trebuie să știe șoferii despre noile reguli.
- Codul Rutier din România suferă modificări
- Ce trebuie să știe șoferii
- Regulile pe care trebuie să le respecte
Potrivit noilor modificări, interpretările sunt mult mai clare dacă ne referim la termini precum „intersecția în sensul giratoriu” sau expresia „retragerea permisului de conducere”. S-a completat însă regulamentul și cu noi prevederi de care șoferii trebuie să țină cont.
Cod Rutier 2023. Ce trebuie să știe șoferii
În noile modificări ale Codului Rutier a fost cuprinsă definiția intersecției cu sens giratoriu, dar s-au stabilit și regulile pentru circulația în acest caz.
„Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.
De asemenea, când vorbim despre intersecțiile cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi. Sunt obligați să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
O altă modificare este aceea că polițiștii de frontieră pot să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.
A fost redefinită expresia cu privire la retragerea permisului de conducere, adică poate fi aplicată în cazul participanților la trafic declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau dacă șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar dă impresia că ar fi consumat astfel de substanțe.
Citește și: Veste proastă pentru șoferi. Dacă refuzi să faci asta în fața polițiștilor, ți se retrage permisul