Copiii din Rusia primesc dulciuri cu sânge de taur. Produsele se găsesc în farmacii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 02.04.2023 la 16:33
Actualizat pe 02.04.2023 la 16:33
Unele dulciuri rusești au un ingredient secret: sângele de taur. Deși pare greu de crezut, copiii din Rusia primesc cu bună știință astfel de produse care pot fi cumpărate din farmacii. Cu siguranță acum vă întrebați deja care e motivul pentru care le este administrat un desert de acest fel. Răspunsul îl veți afla în rândurile de mai jos.
- Copiii din Rusia primesc dulciuri cu sânge de taur
- Produsele se găsesc în farmacii
Dulciurile cu sânge de taur sunt produse și vândute de ani buni în Rusia. Chiar și în timpul crizei de alimente, în URSS, copiii puteau conta pe un singur tratament vândut în farmacii. Se numește Hematogen. Ingredientul său principal este albimenul sau, în cuvinte simple, sângele unui taur. Iată de ce este dat un astfel de produs copiilor ruși.
Copiii din Rusia primesc dulciuri cu sânge de taur
Deși la prima vedere pare un simplu baton nutritiv care miroase delicios și pare să fie atât pe placul cpiilor cât și al adulților, ingredientul principal al unui astfel de baton este albumina, o proteină găsită în plasma din sângele taurului. Mulți străini sunt surprinși că se pot face dulciuri din sânge. În Uniunea Sovietică, astfel de produse sunt date copiilor pentru a-și crește nivelul de fier și soldaților răniți din Armata Roșie pentru a ajuta la recuperare. De asemenea este folosit în malnutriție, în perioada de convalescență după infecții și alte boli și este prescris pentru boli cronice, în special pentru ulcerul duodenal și ulcerul gastric.Datorită faptului că Hematogen conține vitamina A, poate fi prescris și la pacienții cu vedere defectuoasă.
Hematogenul a fost, de fapt, inventat în Elveția, în 1890. Pe atunci era doar un amestec de sânge de bovină și gălbenuș de ou și se numea „Hematogenul lui Gomel”. URSS a început să producă propria sa versiune în anii 1920, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, batoanele de Hematogen au fost incluse în rațiile soldaților. Hematogenul a fost adesea produs de fabricile de carne după sacrificarea taurilor, pentru că era o modalitate bună de a monetiza sângele, care altfel ar fi fost irosit. Batoanele au fost vândute publicului doar în farmacii, dar în prezent, potrivit informațiilor, se vând și în alte magazine.
Cum se prepară acest produs cu sânge de taur
Conform standardului de stat sovietic, pe lângă albumină, Hematogen avea următoarele ingrediente: lapte condensat, zahăr, sirop de glucoză și vanilină. În prezent, producătorii produc batoane Hematogen pentru a se potrivi fiecărui gust, adăugând vitaminele B și C, nuci, fructe uscate și ciocolată. Deși înainte puteau fi achiziționate din farmacii, acum acestea fi găsite în aproape toate fostele republici sovietice, din Ucraina până în Lituania, și chiar și în Europa și SUA. În Rusia, există o mulțime de companii care produc o astfel de gustare. Potrivit unui producător din Novosibirsk, după destrămarea Uniunii Sovietice, multe fabrici de prelucrare a cărnii au încetat să producă albumină, așa că acum trebuie cumpărată în străinătate.
Procesul de producție durează aproximativ 24 de ore: mai întâi, toate ingredientele dulci sunt încălzite și amestecate. Când amestecul s-a răcit, se adaugă albumina (dacă amestecul este încă fierbinte, sângele se poate coagula).
În prezent, mulți ruși nu mai sunt convinși de puterile magice ale Hematogenului. La urma urmei, albumina reprezintă doar 5% din fiecare baton, în timp ce restul este practic, zahăr. De fapt, batoanele Hematogen sunt o treime din lapte condensat, o jumătate de zahăr pur. După cum a explicat medicul alergolog și gastroenterolog Tatyana Bandurina, „alimentele cu zahăr conduc la disfuncții gastrointestinale, care pot duce la alergii”.
Chiar și astăzi, un astfel de produs este încă disponibil pe scară largă, deși nu la fel de omniprezent ca acum câteva decenii. Producătorii moderni și comercianții vând în prezent diverse tipuri de Hematogen nu doar pentru anemie, ci pentru orice, de la concentrare îmbunătățită la piele strălucitoare până la protecție împotriva răcelilor.
Citește și: Rețetă lapte prăjit! Un desert delicios și ușor de preparat