Coronavirus. Regulile medicilor pentru evitarea infectării

Coronavirus. Regulile medicilor pentru evitarea infectării © Foto simbol arhivă

COVID-19 reprezintă, de fapt, o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om. Astfel, este un motiv de ingrijorare pentru sanătatea publică. Deși au fost confirmate sute de mii de cazuri la nivel mondial și sute de studii în desfășurare, există puține cunoștințe despre caracteristicile virusului. Avem însă, regulile medicilor pentru evitarea infectării!

Coronavirusul apărut inițial în Wuhan, China, este strâns legat de virusul SARS din 2003. Experții ECDC spun că virusul poate provoca simptome usoare, asemanatoare gripei, dar și boli severe. 

Cele mai vulnerabile persoane în fața Covid-19 sunt cele cu afecțiuni cronice existente, precum hipertensiunea arterială. 

Perioada de incubație a bolii, respectiv timpul de la momentul infectării și până la apariția simptomelor de boală, nu a depășit până în acest moment 14 zile.

Cele 8 reguli ale Ministerului Sănătății, pentru a evita infectarea cu noul coronavirus

Spală-te pe mâini cât mai des

Mâinile se spală cât mai des, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde. În cazul în care nu ai la dispoziție apă și săpun, poți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool 60%. Virusul este eliminat prin această acțiune. 

Evită contactul cu alți oameni

Evitarea contactului cu alte persoane aduce, automat, o șansă mai mică de a te expune virusului Covid-19. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de alți indivizi, dacă ești nevoit să părăsești domiciliul. 

Nu atinge ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare

Medicii spun că virusul se transmite în special pe cale respiratorie, dar poate intra în corp și prin ochi, nas sau gură. 

Acoperă nasul și gura când tușești sau strănuți

Ministerul Sănătății recomandă să „evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile”.

Nu lua antibiotice sau antivirale fără sfatul medicului

Pentru că NU există cercetări științifice care arată că „folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19)”, nu se recomandă utilizarea antibioticelor ca și metodă de prevenire sau tratament.

Curăță suprafețele cu un biocid recomandat de Ministerul Sănătății

Vorbim despre dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro