Criză pe piața muncii! Aproape un milion de români, rămași fără serviciu în pandemie
Publicat pe 03.08.2020 la 13:52 Actualizat pe 03.08.2020 la 13:52
Pandemia de COVID-19 a afectat grav piața muncii. Companiile s-au închis și au avut loc concedieri masive. Aproximativ un milion de români s-au trezit cu contractele de muncă încetate peste noapte. Mai grav este faptul că de la data de 1 iunie, statul nu mai acordă șomaj tehnic decât anumitor companii.
- Situație gravă pe piața muncii din România.
- Peste 850.000 de oameni au rămas fără loc de muncă, pe perioada pandemiei.
- Românii care au rămas fără serviciu în străinătate vor să se întoarcă acasă.
În ultimele patru luni, peste 875.000 de români au rămas fără serviciu. Situația este una dramatică, având în vedere faptul că de la data de 1 iulie a acestui an, statul a decis să nu mai acorde ajutorul pentru plata şomajului tehnic tuturor firmelor. Totodată, numărul contractelor de muncă încetate din 15 iulie este dublu, în comparație cu cele de până la data menționată.
Efectele resimțite în economie sunt un rezultat al șocului din partea cererii, a explicat analistul economic Alexandra Smedoiu, într-o intervenție la Digi24.
Companiile au trecut de perioada închiderii din starea de urgență sau starea de alertă, au redeschis activitatea, însă au scăzut drastic comenzile. Pentru a se putea menține pe piață, patronii firmelor au recurs la concedieri.
Vestea bună, ar fi că de anul viitor, lucrurile ar putea reveni la normal.
„Declinul activității economice se va mai vedea în trimestrul 3 și trimestrul 4, dar la începutul anului 2021 ne așteptăm ca economia să își revină. Ne confruntăm cu o situație temporară, dar fără măsuri de susținere pe 3 – 6 luni, antreprenorul nu poate suporta costurile. E nevoie în continuare de măsuri de susținere a pieței muncii. Dacă ne uităm la rata șomajului, 5% față de 4% cât a fost anul trecut, pare puțin, dar vorbim de sute de mii de locuri de muncă. Dacă nu vor fi recuperate, se va propaga efectul în economie, pentru că aceste persoane și familiile lor vor consuma mai puțin, iar asta va amplifica șocul pierderii de pe piață", a explicat Alexandra Smedoiu, la Digi24.
Analistul economic a dat și un exemplu relevant:
În industria auto, vânzările au scăzut cu 25%. Dacă consumatorii nu mai cumpără mașini noi, va exista o scădere a activității economie în lanț:
Se vând mai puține mașini- se vor produce mai puține mașini- multe fabrici care produc elemente componente vor fi afectate- va scădea cererea- va scădea producția și de aici, rezultă muncitori care își vor pierde serviciul.
Analistul economic a subliniat că este important ca firmele să aibă acces la măsuri de sustinere imediate în trei – șase luni.
Alexandra Smedoiu a mai subliniat faptul că efectele întoarcerii din străinătate a românilor, rămași fără loc de muncă, se vor vedea în jumătate de an.
„De exemplu, un muncitor care lucra într-o industrie sezonieră, probabil va aștepta să se repună lucrurile în mișcare spre toamnă, așa că nu se va grăbi nici pentru ajutoare, nici pentru a se angaja. Pentru cei din altă industrie, care au fost disponibilizați, ei vor căuta locuri de muncă în România, la care vor avea șanse pentru că vin cu o pregătire bună, vor pune presiune pe piața muncii și se vor bate pe locurile de muncă puse la dispoziție, inclusiv pe cele care beneficiază de suma de 41,5% din partea statului”, a explicat aceasta.