Cu ce să înlocuiești pâinea. Zece idei pentru mese mai sănătoase
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.06.2022 la 14:08
Actualizat pe 06.06.2022 la 14:08
Exista o vorbă veche care suna cam așa ”Nicio masă fără carne”, însă unii ar spune ”Nicio masă fără pâine”. Cam așa ar suna o regulă nescrisă care s-a transmis de ceva ani, din generație în generație. E destul de bine cunoscut faptul că românii, dar nu numai, au o adevărată pasiune pentru pâine, fie ea albă, neagră, de secară, maia, etc.
- Cu ce să înlocuiești pâinea
- Zece idei pentru mese mai sănătoase
Trebuie să știți însă că, dacă vă doriți să duceți o viață sănătoasă trebuie să țineți cont de sfatul specialiștilor și să eliminați pe cât posibil pâinea din alimentație.
De ce să renunți la pâine
Tot mai mulți specialiști susțin că nu e deloc benefic consumul de pâine. De ce? Ei bine, consumată în exces, pâinea poate avea anumite riscuri pentru sănătatea ta. De exemplu, crește nivelul zahărului din sânge, conținutul crescut de carbohidrați poate provoca un dezechilibru digestiv, glutenul, proteina prezentă în grâu, poate dezvolta intoleranțe sau sensibilități și nu în ultimul rând este bine cunoscut faptul că pâinea influențează și creșterea în greutate.
Cu ce să înlocuiești pâinea dacă ai intoleranță la gluten
Există o mulțime de variante cu care puteți să înlocuiți pâinea. Dacă ești una dintre persoanele care au intoleranță la gluten, atunci trebuie să știi că tot mai mulți nutriționiști recomandă consumul de mămăligă în loc de pâine. O felie de mămăligă este echivalentul unei felii de pâine, și ţine de foame aproximativ 3-4 ore.
Cu ce să înlocuiești pâinea dacă vrei să slăbești
Pentru a reuși să ne menținem silueta trebuie să știți că în loc de pâine puteți consuma rondelele de orez simple. Sunt o alternativa grozavă și la îndemâna oricui. Se găsesc de asemenea și rondele din orez brun, mai sănătoase ca cele din orez alb.
Lipiile (tortillas) de porumb sunt o altă alternativă. Pot fi umplute cu legume, carne, sau pot fi mâncate pur și simplu, în loc de pâine. Sunt gustoase și hrănitoare.
Cu ce să înlocuiești pâinea dacă ai diabet sau pre-diabet
Medicii specializați în diabet și boli metabolice spun că această boală poate fi controlată prin reducerea consumului de zahăr dar și prin reducerea carbohidraților rafinați. Așadar, cei care au probleme diabetice pot consuma pâine din făină din grau întreg. Potrivit studiilor, consumul a trei porții zilnice de produse din cereale integrale a redus riscul de diabet cu 32%.
Este mămăliga mai sănătoasă decât pâinea?
Pentru cei care se întreabă dacă mămăliga este mai sănătoasă decât pâinea, răspunsul este DA. Nu numai că are mult mai puține calorii, dar are și multe beneficii pentru sănătate. Are un indice glicemic mai redus şi o bună sursă de betacaroten. De asemenea, nutriționiștii spun că mămăliga sprijină dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, putând preveni afecţiuni grave cum este cancerul de colon.
De asemenea, există multe alte variante de înlocuit pâinea cu alte alimente cum ar fi:
- ouăle - pentru a avea un plus de proteine și senzație de sațietate poți consuma ouă, sub diferite forme, în preparatele zilnice.
- conopidă - poți face aluat de pizza din conopidă
- cartof dulce și legume proaspete
- frunze de salată verde
- pâine cu maia - maiaua pentru pâine are un gust acrișor, cu care sigur vă veți obișnui în scurt timp.
- pâinea Ezekiel - care mai este cunoscută și sub numele de “pâinea lui Dumnezeu“ - este făcută din orez, linte, fasole, mei și grâu spelta.
După ce veți alegea varianta care vi se potrivește cel mai bine, veți vedea, cu siguranță îmbunătățiri ale stilului de viață.