Cum afectează epidemia de coronavirus din România examenul de licență! Studenții își vor prezenta lucrarea într-un mod inedit
Publicat pe 26.05.2020 la 19:49 Actualizat pe 26.05.2020 la 19:49
Studenții din România care termină anul acesta facultatea vor susține examenul de licență într-un mod puțin neobișnuit. Din cauza măsurilor de restricție și de combatere a răspândirii coronavirusului, majoritatea studenților vor susține acest examen în mediul online.
Studenții din România care termină anul acesta facultatea vor susține examenul de licență într-un mod puțin neobișnuit. Din cauza măsurilor de restricție și de combatere a răspândirii coronavirusului, majoritatea studenților vor susține acest examen în mediul online.
Facultățile au convenit asupra unei modalități de a examina lucrările de licență, chiar dacă acest lucru nu este posibil fizic. Astfel, unii studenți își vor prezenta doar lucrarea de licență, alții vor susține examenul de promovare, iar cei din a treia categorie vor trebui să își susțină și examenul, și lucrarea.
16 dintre cele 19 facultăți din cadrul Universității București au decis ca examenul de licență să constea în prezentarea lucrării în fața unei comisii online.
Facultățile de Drept, Fizică și Chimie vor face excepție, studenții acestor facultăți fiind obligați să susțină examenul scris, dar și lucrarea de licență.
„Studenţii susţin în faţa unui calculator, a unui laptop, în sistem on-line, susţin lucrarea de licenţă, îşi prezintă lucrarea de licenţă. Evident există un dialog între student şi profesorul coordonator, cu profesorii din fiecare comisie de evaluare în parte, cu excepţia celor 3 facultăţi”, spune Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universității Bucureşti.
Cum se va desfășura examenul de licență din acest an
Sudenții care vor fi nevoiți să susțină examenul scris vor fi așezați în săli la distanță d eminim 2 m unul față de celălalt.
„Mi se pare un examen mai uşor, deoarece acea prezentare nu arată cu totul pregătirea acelui student, pentru că o prezentare durează în medie 10-15 minute în funcţie de facultate”, a declarat Andrei Necșoiu, student în an terminal la Facultatea de Fizică.
Reprezentanții facultăților, însă, susțin că modul de exprimare al studenților este un factor destul de important în ceea ce privește examinarea.
„Noi punem foarte multă muncă în lucrarea pe care o redactăm, pe parcursul anului. Aşadar, va putea echivala cu toate cunoştinţele acumulate de studenţii noştri pe parcursul celor 3 ani”, susține Azaria Coman, preşedintele Asociaţiei Studenţilor de la Limbi Străine.
În Cluj, de exemplu, studenții celor 21 de facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai vor susține examenul de licență online.
„Sunt două probe. O probă care va consta din testarea cunoştinţelor generale şi de specialitate. Acea probă va dura aproximativ 10 minute. Subiectul va fi ales într-o manieră aleatorie, randomizată. Vor urma încă 10 minute, în care studentul îşi va prezenta lucrarea de diplomă”, a declarat Daniel David, rectorul Univ Babeş-Bolyai.
Așadar, examenul va consta într-o probă orală, subiectul fiind ales chiar de student, aleatoriu. În cadrul examenului va fi cuprinsă și materia predată pe timpul pandemiei, cursurile fiind ținute online.