Cum îți alegi baba în funcție de ziua nașterii? Tradiții și obiceiuri pentru luna mărțișorului

Cum îți alegi baba în funcție de ziua nașterii? Tradiții și obiceiuri pentru luna mărțișorului © arhivă

Puțini sunt cei care știu cum se stabilesc așa zisele "babe" din luna martie, mai exact între 1 și 9. Prima săptămână din luna mărțișorului este reprezentată de această perioadă. Oare care sunt obiceiurile și tradițiile corespunzătoare? 

Gata! Vine primăvara și o dată cu ea și "babele" , care sunt asociate în folclorul românesc cu celebra legendă a Babei Dochia. Primele nouă zile sunt considerate "babe", iar alegerea uneia dintre ele, din punct de vedere al zilei de naștere, îți va prezice ceea ce urmează să se întâmple în anul respectiv. 

Și cum se alege această zi?

Simplu, prin suma compusă din cele două cifre sau, dacă ziua este între datele 1 și 9, atunci aceea va fi ziua babei. De exemplu, dacă cineva este născut pe 27, va avea baba pe 9 (2+7=9). 

Mitul babelor din martie 

În funcție de cum va fi vremea in ziua aleasă, așa îi va merge persoanei respective tot anul. Zilele senine și călduroase reprezintă fericirea, în timp ce cele friguroase sau ploioase tristețea, dezamăgirile si săracia. Nu contează așa mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea în ziua aceea.

Baba Dochia lua pe ea 9 cojoace groase și urca cu oile pe munte. Dar vremea se încalzea treptat, așa că se vedea nevoită să renunțe la câte una. Când rămânea în cămașă, venea gerul și o îngheța, transformand-o într-o stâncă împreună cu oile ei.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro