Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă la nivel hormonal. Explicațiile oferite de psihologi
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 28.10.2023 la 23:42
Actualizat pe 28.10.2023 la 23:42
În această noapte, ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Deși sunt mulți cei care se bucură că vor dormi mai mult în această seară, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate avea mai multe efecte asupra oamenilor. Iată ce spun psihologii.
- Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate avea mai multe efecte
- Care sunt explicațiile oferite de psihologi
Potrivit specialiștilor, întoarcerea ceasurilor cu o oră poate exacerba afecțiunile preexistente precum depresia sau anxietatea. Reglarea ceasurilor de două ori pe an, respectând ora de vară (DST) poate avea diverse consecințe asupra sănătății, mai ales primăvara, din cauza pierderii unei ore de somn. Cu toate acestea, trecerea de toamnă înapoi la ora standard poate crește depresia și poate afecta sănătatea mentală, scrie health.com.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Oamenii sunt ghidați de ritmurile circadiene, care sunt cicluri de 24 de ore care reglează somnul și alte funcții cheie ale corpului, cum ar fi apetitul și starea de spirit. Aceste ritmuri depind în mare măsură de expunerea la lumină. Pentru a se reseta în fiecare zi, acestea trebuie sincronizate cu ciclurile naturale de lumină-întuneric pentru a asigura un somn sănătos, de înaltă calitate.
"Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn. Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor. Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară", a spus Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, scrie dcnews.ro.
Specialisul spune că în această perioadă tindem să socializăm mai puţin, asta din cauză că, din moment ce se întunecă mai devreme, parcă ne dorim să stăm mai mult în casă. De asemenea, Liliana Luca susține că în această perioadă a anului devenim uşor melancolici, iar dispoziţia afectivă hipertimică mixtă ne este accentuată.
"Toamna se accentuează dispoziţia afectivă hipertimică mixtă, ceea ce înseamnă depresie şi anxietate, şi se pot accentua şi alte simptome precum irascibilitatea, vulnerabilitatea persoanelor care au nişte tendinţe instabile aşa cum sunt cei cu tulburări de personalitate.", a mai spus psihologul potrivit sursei menționate anterior.
Trecem la ora de iarnă pe 28 spre 29 octombrie 2023
În această noapte, vom dormi o oră în plus și asta pentru că ora 4:00 dimineața va deveni ora 3:00. Ziua de mâine, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
Conform unei legi care armonizează durata de iarnă pentru a preveni proliferarea diferitelor schimbări sezoniere în țările vecine, toate statele membre ale UE dau ceasurile înapoi cu o oră duminică. În SUA, ceasurile se întorc în prima duminică din noiembrie.