Cum ne îmbolnăvim de fapt, de gripă. Mihai Craiu, adevărul despre modul de transmitere al virusului: ”În special după ce...”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.01.2023 la 13:15
Actualizat pe 10.01.2023 la 13:15
Anul 2023 a început în România cu multe cazuri de gripă și câteva tragedii după infectarea cu acest virus, astfel că modalitatea potrivită pentru a ne ști în siguranță este să prevenim boala. Medicul Mihai Craiu a transmis care este, de fapt, modul prin care ne îmbolnăvim, în așa fel încât să știm și cum să ne ferim.
- Cum se transmite gripa de la o persoană la alta
- Mihai Craiu a dat sfaturi despre prevenirea bolii
Gripa a început să facă ravagii în România, iar vestea mai proastă de atât este că s-au descoperit și alte variante mult mai grave. Pentru a nu ajunge în momentul în care trebuie să tratezi o afecțiune gravă, trebuie să știi cum să previi. În jurul acestui subiect s-au creat multe mituri, motiv pentru care medicul Mihai Craiu a spus care cu adevărat modul în care acest virus se transmite de la o persoană la alta.
Cum se transmite de fapt gripa
Românii sunt din ce în ce mai speriați de gripă, însă medicii spun că nu există motiv de îngrijorare atât timp cât ne luăm măsurile corespunzătoare de precauție. Însă, cel mai important aspect înainte de tratare, este prevenirea. Mihai Craiu a spus cum trebuie, de fapt, să ne menținem în siguranță, dar și care sunt categoriile de persoane cele mai expuse acestei boli.
Așadar, conform medicului, boala se transmite cel mai des în spațiile închise și aglomerate, decât în spațiile deschise și aglomerate. În acest sens, putem să prevenim boala dacă prevenim aglomerația. Dacă un spațiu se umple de persoane, este recomandat să fie aerisit frecvent, iar oamenii să se protejeze cu o mască.
”Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația... Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că "ne trage curentul" chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât ... nimic. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie... Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.
Care sunt categoriile de persoane cele mai expuse
Mihai Craiu a menționat și care sunt categoriile de persoane care ajung cel mai des la spital din cauza acestei boli. Contrar aștepărilor, cei mai expuși sunt copiii cu vârste sub 5 ani, urmați de oamenii bătrâni, cu vârste de peste 65 de ani.
Citește și: Primul caz de deces din cauza virusului Flurona. Victima este din Iași