Cum petrecea Nicolae și Elena Ceaușescu trecerea dintre ani. Câteva preparate nu lipseau niciodată de pe masa de Revelion
De Razvan Paltin.
Publicat pe 30.12.2019 la 12:18
Actualizat pe 30.12.2019 la 13:18
Perioada comunistă nu a fost una neapărat fericită pentru cei ce au trăit în acele vremuri. Sărbătorile de iarnă nu erau cum sunt astăzi, însă soții Ceaușescu mereu au trăit pe picior mare.
Perioada comunistă nu a fost una neapărat fericită pentru cei ce au trăit în acele vremuri. Sărbătorile de iarnă nu erau cum sunt astăzi, însă soții Ceaușescu mereu au trăit pe picior mare.
Pentru Nicolae Ceaușescu și Elena, ultima zi din an era una cu totul deosebită. Aceștia erau foarte atenți la lucrurile ce se desfășurau în această zi. Cei doi soți petreceau împreună cu reprezentanți ai nomenclaturii, iar de la masă nu lipseau mâncărurile tradiționale românești. Ca și astăzi, sarmelele, friptura, piftia și salata de boeuf erau nelipsite de pe masa acestora.
Lui Nicoae Ceaușescu îi plăceau în special preparatele din pește: ciorba de pește, plachia și saramura, însă niciodată acestea nu ar fi înlocuit mâncarea lui preferată, sarmalele.
În schimb, Elena Ceaușescu era o doamnă, așadar aceasta consuma în mod special băuturi dulci pentru femei, însă nu se îmbăta. Dictatorul servea vin alb și țuică de prună, fiară și îndulcită, iar aceastea nu aveau cum să lipsească niciodată de pe masa de Revelion. Ca orice petrecerea, nu exista să nu fie muzică. Dictatorul invita cei mai în vogă artiști ai vremi pentru a-i încânta întreaga noapte.
Având un program stabilit și bine pus la punct, Nicolae Ceaușescu și Elena plecau la culcare imediat după ce Noul An își făcea apariția, la ora 2:00, atunci când masa de încheia.
Arhitectul Camil Roguski spunea pentru Adevărul.ro că dictatorul îi plăcea ca în fiecare an de Revelion să se uite la televizor și să își urmărescă propriul său discurs.