Cum să îți amâni ratele la bancă în 2021. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești
Publicat pe 12.03.2021 la 11:06 Actualizat pe 12.03.2021 la 11:06
Urmează doar câteva zile până ce românii își mai pot depune cererile de amânare a ratelor pentru anul 2021. Aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea beneficia de neplata la timp a creditelor.
- Amânarea ratelor în 2021
- Până când poți depunde cererea
- Condițiile obligatorii ce trebuie respectate
S-a anunțat până când își mai pot depune românii cererile de amânare a ratelor la instituțiile bancare și nebancare din țară de la care au cerut împrumuturi. Astfel, până luni, 15 martie, cei care au credite pot depune cereri de amânare a plaților de până la nouă luni.
Această măsură vine în ajutorul cleor care au contractat un credit până la data de 30 martie 2020, și prevede suspendarea plăților acestora pe o perioade cuprinsă între o lună și nouă luni. Cererile mai pot fi înregistrate până luni, 15 martie.
Până când și cum își pot depune românii cererile de amânare a ratelor bancare
Nu este atât de simplu, pentru că cei care doresc o astfel de amânare trebuie să îndeplinească anumite condiții: să nu aibă restanțe la plata creditului până la data depunderii cererii, să formuleze cererea până la data limită, să își asume o declarație pe proprie răspundere că veniturile le-au scăzut pe perioada pandemiei, iar amânarea ratelor să nu depășească mai mult de nouă luni cumulate între anii 2020 și 2021.
De asemenea, cine dorește să fac acest pas, anume să își amâne ratele la bancă, trebuie să se informeze foarte bine înainte. Aceste rate lunare ce sunt „înghețate” pe o perioadă determinată trebuie plătite integral în momentul expirării perioadei de grațiere. Sumele restante nu sunt șterse, ci sunt adăugate la efortul de plată pe care fiecare persoană cu credit trebuie să îl facă după perioada amânată.
Mai mult decât atât, ratele pentru creditele ipotecare vor crește cu 13%, iar cele pentru nevoi personale, cu 6 procente, odată cu decizia de a amâna ratele. Până în acest moment, peste 560.000 de debitori au avut parte de aceste amânări, adicâ 14.7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.
Citește și: Veste importantă pentru românii cu datorii la stat! Ce decizie a luat Guvernul