Cum se scrie corect „conform” sau „comform”? Cea mai des întâlnită greșeală gramaticală din limba română
Publicat pe 09.06.2023 la 17:35 Actualizat pe 09.06.2023 la 17:35
Cu siguranță limba română este una dintre cele mai complexe limbi din întreaga lume. Chiar dacă nouă ni se pare extrem de ușor să o vorbim, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune la probleme uriașe. Unele cuvinte le pun probleme chiar și nativilor acestei limb, iar acest lucru se întâmplă și în cazul cuvântului „conform” sau „comform”.
- Cum se scrie corect „conform” sau „comform”
- Cea mai des întâlnită greșeală gramaticală din limba română
Printre greșelile frecvent făcute în scriere de către vorbitorii acestei limbi se numără și „conform” sau „comform”. Totuși, aceasta nu este singura eroare pe care o fac vorbitorii limbii române.
Cum se scrie corect „conform” sau „comform”
În cazul cuvântului "conform" sau "comform", va spunem că forma corectă este "conform". Mai mult decât atât, se pare că nu există „comform cu originalul”, de exemplu, ci doar „conform” sau „în conformitate”.
Acest cuvânt se scrie întotdeauna cu „n”, nu cu „m”. Cu toate că sunt mulţi români care nu cunosc forma corectă, la o simplă căutare în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, veţi afla cum este bine, de fapt.
„CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu…; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ** (Adverbial) În conformitate cu…, la fel cu…, după. – Din fr. conforme.”, este formă corectă a cuvântului, potrivit Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.
Cele mai frecvente greşeli gramaticale ale românilor
Ei bine, vorbitorii limbii române fac adesea greşeli gramaticale, din cele mai diverse.
Cele mai cunoscute erori sunt „vroiam” în loc de „voiam” sau „vream”, care este greşit. O altă greșeală este folosirea cuvintelor „din cauza” sau „datorită”. Ei bine, formele anterior amintite se folosesc doar atunci când avem o construcţie negativă, iar „datorită” una pozitivă.
Pe lângă acestea, cei ce vorbesc limba română au tendinţa de utiliza în mod total eronat cuvintele „doar”, „decât” sau „numai”, la fel o fac şi atunci când spun „ţigare” în loc de „ţigară”.
CITEȘTE ȘI: Care este pluralul cuvântului „vaccin”. Cum se scrie corect, de fapt