Cum se scrie corect: optsprezece sau optisprezece. Greșeala des întâlnită în vocabularul românilor
Publicat pe 08.05.2023 la 08:18 Actualizat pe 08.05.2023 la 09:51
Limba română este una dintre cele mai complexe limbi din întreaga lume. Chiar dacă nouă, românilor, ni se pare extrem de ușor să o vorbim, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune la probleme uriașe. Așadar, unele cuvinte le pun probleme chiar și nativilor acestei limbi. Acest lucru se întâmplă și în cazul numeralului "optsprezece" / sau "optisprezece". Cum se scrie corect acest cuvânt, de fapt.
- Cum se scrie corect: optsprezece sau optisprezece
- Greșeala des întâlnită în vocabularul românilor
Este foarte important să cunoaștem bine regulile limbii pe care o vorbim pentru a nu mai repeta greșelile atât de scriere, cât și de exprimare. În primul rând, trebuie să film conștienți de importanța gramaticii, care ne ajută atât în scrierea corectă, cât și în vorbire.
Printre cuvintele pe care le folosim în mod eronat dese ori se numără și numeralele care, în texte, se scriu cu cifre. Astfel că, cu litere scriem adesea în documentele comerciale sau administrative, unde trebuie să apară fără echivoc o anumită sumă și în litere.
Există și o regulă. Aceasta spune, însă, că numeralele sub zece se scriu în general cu litere, iar cele peste zece, cu cifre, de exemplu: „A cumpărat 20 de române și trei manuale.”.
Există cazuri, totuși, când la la televizor să scriem cu cifre în titluri, de exemplu: „3 mașini avariate, 6 răniți”. Dacă ne raportăm la regulă, e greșit, însă redactorii fac adesea această alegere pentru a fi cât mai vizibil la lectura bilanțul unui accident, iar uneori și din economie de spațiu.
Care este forma corectă: optsprezece sau optisprezece
Așadar, în cazul în care avem dubii, este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție, astfel încât să le aplicăm corect.
În acest fel, dacă facem referire la numărul 18, acesta poate deveni o problemă pentru anumite persoane. De cele mai multe ori îl auzim mai des pronunțat „optusprezece” sau „optisprezece” decât în varianta corectă „optsprezece”.
Cu toate acestea, nu avem de ce să folosim vocale de sprijin, așa că acest număr se citește și se pronunță în conformitate cu numeralele simple de la care s-a format: opt-sprezece.
Greșeala des întâlnită în vocabularul românilor
Printre altele, numeralul cardinal și cel ordinal „doisprezece” și „al doisprezecelea” trebuie folosite la feminin, atunci când se referă la substantive feminine.
Astfel că, vom spune: ora douăsprezece, nu doisprezece, douăsprezece mii, nu doisprezece mii și clasa a douăsprezecea, nu a doisprezecea. La indicarea datei însă, normele actuale sunt mai relaxate, adică se acceptă și forma de masculin: „douăsprezece mai” sau „doisprezece mai”.
Mai mult decât atât, numeralele „șaptesprezece” și „optsprezece” se scriu și se pronunță în conformitate cu numeralele simple de la care sunt formate, fără alte vocale de sprijin. Așadar, nu spunem „șaptisprezece, optusprezece sau optisprezece”. Simplu: Șapte-sprezece și opt-sprezece.
CITEȘTE ȘI: Care este forma corectă: „așează” sau „așază”. Greșeala făcută constant de români