Cum trebuie să procedezi dacă șeful vrea să-ți rețină din salariu. Scrie negru pe alb în Codul Muncii
Publicat pe 25.02.2019 la 23:00 Actualizat pe 26.02.2019 la 01:37
Deși este un subiect deloc plăcut, poprirea pe salariu – sau, mai simplu zis, reținerea din salariu – este o posibilitate care ne poate afecta pe toți. În momentul în care șeful vine la tine și spune că îți va opri din salariu, există anumiți pași cruciali pe care trebuie să îi urmezi.
Deși este un subiect deloc plăcut, poprirea pe salariu – sau, mai simplu zis, reținerea din salariu – este o posibilitate care ne poate afecta pe toți. În momentul în care șeful vine la tine și spune că îți va opri din salariu, există anumiți pași cruciali pe care trebuie să îi urmezi.
Primul și cel mai important pas este asigurarea că șeful tău are temeiul legal necesar punerii în vigoare a popririi. Aceasta poate fi operată numai și numai cu o hotărâre judecătoarească.
„Nicio reținere din salariu nu poate fi pusă în executare fără hotărâre judecătorească. Prin acordul părților, salariatul va achita contravaloarea prejudiciului la casieria unității. Reținerile din salariu nu se vor efectua fără hotărâri judecătorești”, se arată în Codul Muncii.
În continuare, trebuie să verifici dacă nu cumva te încadrezi în tipurile de venituri salariale care nu pot fi poprite, și anume: bunurile neurmăribile sau bunurile destinate exercitării ocupației sau profesiei debitorului.
Cum se desființează poprirea?
În Codul Muncii, mai exact art. 794, se menționează că, în situația în care după înființarea popririi cauza pe baza căreia s-a dispus înființarea acesteia nu mai există, executorul judecătoresc va dispune desființarea acesteia. Acest lucru se poate face din oficiu sau la cererea debitorului poprit.
Obligațiile terțului
În final, dacă reținerea la salariu se dovedește a bifa toate lucrurile care o pot pune în aplicare, rămâne doar îndeplinirea obligațiilor ce vine terțului poprit.
Puse în vigoare în termen de 5 zile de la comunicarea reținerii sau, în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadența acestora, apar următoarele obligații:
- va consemna suma de bani, dacă creanța poprită este exigibilă, sau, după caz, va indisponibiliza bunurile mobile incorporale poprite și va trimite dovadă executorului judecătoresc, în cazul popririi înființate pentru realizarea altor creanțe decât cele arătate la pct. 2
- va plăti direct creditorului suma reținută și cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligație de întreținere sau de alocație pentru copii, precum și în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integritățîi corporale sau a sănătății. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisă la domiciliul indicat sau, dacă este cazul, la reședința indicată, cheltuielile de trimitere fiind în sarcina debitorului.
A.P.