Curtea Supremă de Justiție, decizie definitivă în dosarul lui Cristian Boureanu / Citat în procesul deschis de colegi
De Narcis Voica.
Publicat pe 14.12.2023 la 23:34
Actualizat pe 14.12.2023 la 23:34
Dosarul în care Boureanu a fost achitat s-a terminat definitiv săptămâna aceasta, când Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă cererile formulate de unii dintre inculpați și de procurori.
- Dosarul în care Sebastian Vlădescu a fost condamnat iar Boureanu a fost achitat a ajuns la final
- Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererile formulate de colegii de dosar ai lui Boureanu
Dosarul în care, în primăvara acestui an, fostul parlamentar Cristian Boureanu a fost achitat, iar fostul ministru Sebastian Vlădescu a primit 7 ani și 4 luni, pentru mita de aproape 20 de milioane de euro acesta și de alți angajați din minister, printre care secretarul de stat Constantin Dascălu și Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană și fost director al Eximbank, s-a închis definitiv.
„Respinge, ca nefondate, cererile de recurs în casaţie formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Costea Mircea Ionuţ împotriva deciziei penale nr. 48 din data de 26 mai 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosarul nr. 860/1/2022. În temeiul art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul inculpat Costea Mircea Ionuţ la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cererii de recurs în casaţie formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. În temeiul art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat Costea Mircea Ionuţ, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 200 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 decembrie 2023”, a decis Curtea Supremă.
În urmă cu o lună, ÎCCJ a respins o cerere similară formulată de Sebastian Vlădescu: „Respinge, ca inadmisibilă, cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe împotriva deciziei penale nr. 48 din data de 26 mai 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosarul nr. 860/1/2022. În temeiul art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul inculpat Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”.
Magistrații Curții de Apel București l-au condamnat pe fostul deputat Cristian Boureanu la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității în dosarul de ultraj întocmit după ce ar fi lovit un polițist rutier în 2017. Iubita de atunci a lui Boureanu, Laura Dincă, a fost condamnată la o amendă penală de 2.000 lei. Pe 9 iunie 2017, în jurul orelor 01:30, maşina în care se afla Cristian Boureanu a fost oprită în trafic, în zona Piaţa Charles de Gaulle din Sectorul 1 al Capitalei de un echipaj de poliţie rutieră. Procurorii susţin în rechizitoriu că acesta "s-a manifestat violent, la momentul solicitării documentelor de identitate de către un agent de poliţie din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră, în sensul că l-a ameninţat pe acesta, i-a prins degetele mâinii drepte prin închiderea portierei autoturismului, i-a răsucit mâna stânga, i-a rupt cămaşa uniformei de serviciu şi l-a lovit cu genunchiul în zona inghinală, provocându-i leziuni traumatice care pot necesita un număr de 15-20 zile de îngrijiri medicale".