Cutremur în România în urmă cu doar câteva minute. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut
De Razvan Paltin.
Publicat pe 13.02.2020 la 19:01
Actualizat pe 13.02.2020 la 19:13
Mai multe cutremure au avut loc astăzi în România, iar cel mai recent a avut loc în urmă cu puțin timp. Seismul a avut loc în Vaslui și a avut o magnitudine 3,4 grade pe scara Richter.
Mai multe cutremure au avut loc astăzi în România, iar cel mai recent a avut loc în urmă cu puțin timp. Seismul a avut loc în Vaslui și a avut o magnitudine 3,4 grade pe scara Richter.
România a fost zguduită de mai multe ori în aceast zi, iar cel mai recent cutremur a fost chiar în urmă cu doar câteva minute. Seismul a avut loc la ora 18:30 și s-a produs în Vaslui la o adâncime de 5 km având magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km S de Iași, 50km NE de Bacău, 107km V de Chișinău, 156km N de Galați, 164km V de Tiraspol, 175km N de Brăila, 193km NE de Brașov, 201km SE de Chernivtsi, 235km NE de Ploiești, 251km V de Odessa.
Tot astăzi au mai avut loc alte patru cutremure în aceeași zonă. Aceasta au fost produse la primele ore ale zile, primul la ora 04:34, urmat de 06:31, 09:00, 09:15. Seismele au fost de mică intensitate, între 2,2 garde și 2,7. Cel mai mare a fost cel din această seară.
Un seism de 5.2 grade a zguduit România
În urmă cu doar câteva săptămâni, în noaptea de 31 ianuarie, a avut în România cel mai puternic seism din acest an. Cutremurul s-a produs la ora 03:26 de minute și a avut 5,2 grade magnitudine pe scara Richter.
Seismul s-a simțit puternic în București, dar și în Constanța, Bacău, Brașov, Iași, Suceva și Chișinau.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu ca spus că fenomenul seismic a fost unul singural. De asemenea, în opinia sa, mişcarea tectonică este normală. Directorul onorific al INFP a precizat că sunt alte probleme care ne vor afecta însă, pe toţi: Africa se rupe în două.
„A fost un cutremur obişnuit, destul de mare, dar obişnuit. Cred că adâncimea a fost totuşi mai mare de 120 de km, cum au anunţat colegii mei. La o astfel de adâncime, nu trebuie să ne aşteptăm la replici. Dar, haideţi să vedem ce se întâmplă mai departe. Sunt alte probleme pentru că Africa se rupe în două, iar asta ne va afecta pe toţi, suntem sub influenţa sistemului tectonic din Africa. Nu e însă ceva actual. Pot apărea anumite situaţii, dar poate în următorii 100 de ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, vineri, potrivit România TV.