De ce nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Ce spun preoții despre nunțile făcute în această perioadă
Publicat pe 01.05.2023 la 08:53 Actualizat pe 01.05.2023 la 12:45
În România tradițiile și superstițiile se află la loc de cinste. Nu există sărbătoare sau eveniment de care să nu fie legat o superstiție la noi în țară. Una dintre cele mai comune astfel de superstiții au legătură cu nunțile făcute în luna mai. De ce nu este bine să te căsătorești în această perioadă.
- De ce nu este bine să te căsătorești în luna Mai
- Ce spun preoții despre nunțile făcute în această perioadă
Există un motiv clar pentru care nu este bine să te căsătorești în luna mai. De ani de zile, foarte mulți români evită să se căsătorească în această perioadă și asta pentru că cei în vârstă spun că nu este de bun augur.
Și asta nu este tot. Se spună că, toți cei care vor face nunta în luna mai vor ajunge să divorțeze la scurt timp.
De ce nu este bine să te căsătorești în luna Mai
Chiar dacă nu se știe de unde a pornit această superstiție, etnologii au dezvăluit că este legată de florile de mai. În acest fel, tradiția spune că cei care se cunună în această ultimă lună de primăvară vor avea căsnicie trecătoare precum florile din această perioadă.
În luna mai, cei mai mulți superstițioși se feresc să facă nunta și din cauza ielelor, vestitele personaje mitologice. O vorba din popor spune că, după Paște, ielele umblă pe pământ timp de cinci săptămâni.
Tradiții și obiceiuri în luna mai
Există câteva interdicții bisericești, în anumite perioade, în cazul oficializarilor cununiilor religioase.
- Nu se fac cununii religioase în Duminica Rusaliilor;
- Nu se fac cununii religioase în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
- Nu se fac cununii religioase în Postul Adormirii Maicii Domnului;
- Nu se fac cununii religioase în postul Crăciunului;
- Nu se fac cununii religioase între Crăciun și Bobotează;
- Nu se fac cununii religioase în post și în zilele de post.
Ce spune biserica despre nunta în luna mai
La un moment dat, un preot a abordat acest subiect și a explicat că această superstiție este respinsă categoric de biserică. Astfel că, singurele date în care nu sunt oficiate slujbe sunt legate de zile de post și de marile praznice împărătești.
„Nu există niciun temei teologic, canonic sau liturgic care să ne oprească de la săvârșirea nunții în aceasta perioadă. De aceea, o putem săvârși fără niciun fel de teamă de nerealizare. (Acesta este) un motiv care s-a impus mai degrabă ca o superstiție, decât ca o tradiție sănătoasă și sfântă.”, spunea fostul decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București.
CITEȘTE ȘI: Locul din România binecuvântat de Dumnezeu. Ce se întâmplă cu oamenii care intră în Izvorul Îngerilor / FOTO