De ce prețurile apartmentelor ar urma să scadă semnificativ până în primăvara. Ce spune ultimul studiu
Publicat pe 04.10.2022 la 13:53 Actualizat pe 04.10.2022 la 13:53
O mare parte din români își doresc cu ardoare ca prețurile locuințelor să scadă până în primăvara anului 2023. Întrebați dacă își doresc să achiziționeze o proprietate în următorul an, 38% dintre persoane au răspuns că sunt siguri că da. Doar 9% sunt siguri că nu vor cumpăra o locuință în următorul an, iar alți 8% înclină spre nu.
- Prețurile apartmentelor ar putea scădea semnificativ până în primăvară
- Ce spune ultimul studiu
Bugetul alocat pentru viitoarea proprietate se situează pentru mai mult de jumătate din oameni sub 60.000 EUR, în timp ce un sfert dintre aceștia au un buget între 61.000 și 90.000 EUR. Cu toate acestea, 12% se situează între 91.000 și 120.000 EUR și doar 8% depășesc 121.000 EUR.
Prețurile apartmentelor ar putea scădea semnificativ până în primăvară
Întrebați care ar fi schimbarea care i-ar putea fconvinge să cumpere o propietate, o mare parte dintre români au susținut că scăderea prețului locuințelor ar reprezenta factorul decisiv. Pe locul doi că importanța se află scăderea dobânzilor la credite, urmată de scăderea celorlalte costuri de zi cu zi și creșterea veniturilor personale.
Daniel Tudor este reprezentant al agenției imobilare și suține că este de acord cu cerințele oamenilor conform scăderii prețurilor la achiziționarea locuințelor.
„În privința așteptării legate de evoluția prețurilor, e normal ca oamenii să își dorească o scădere a acestora. Sunt copleșiți de creșteri pe toate planurile și nu își mai doresc o creștere de preț și în cazul viitoarei lor locuințe, aceasta având și un impact mare asupra bugetului total. Dacă se va materializa sau nu această scădere, rămâne de văzut. În termeni reali avem deja o scădere a prețurilor medii în imobiliare, deci suntem pe perioada de corecție la mijlocul ciclului imobiliar.
În valori nominale însă, e greu de crezut că inflația nu va afecta și piața construcțiilor, care are două componente principale: materialele și forța de muncă. Așteptările mele și ale colegilor mei din The Concept sunt ca pe perioada cât dobânzile bancare sunt sus să avem o domolire a creșterii la câteva procente an la an, iar din momentul scăderii dobânzilor să asistăm la o explozie a prețurilor pe o perioadă de 3-5 ani. Românii câștigă mult mai bine decât câștigau acum 14 ani la vechea criză economică, în schimb prețurile imobiliare sunt mai mici ca în vârful din 2008, pe medie cu 10-12%.", a declarat Daniel Tudor, reprezentant al agenției imobilare The Concept, potrivit adevarul.ro.
60% ar cumpăra locuințele cu banii jos
Întrebați de plata pe care ar urma să o facă pentru o locuință, cei mai mulți români au optat pentru plata cash. Însă, nici cei care au ales plata în credit nu au fost mai puțini. Cei care pot plăti cash sunt siguri că vor să cumpere o proprietate în următorul an, în comparație cu cei care ar apela la un credit bancar.
„Faptul că peste jumătate dintre respondenții studiului Storia.ro doresc să achiziționeze o proprietate în următoarele 12 luni arată o cerere concretă, reală pentru locuințe în România, care alimentează în continuare noi dezvoltări imobiliare. Coroborat cu indicatorul de aproape 60% dintre respondenți care doresc să achiziționeze cu cash și nu cu credit, se confirmă încă o dată că piața românească este una atipică, la începutul dezvoltării ei. În acest moment, când dobânzile sunt sus, este benefic să existe atât de mult cash disponibil, pentru că dă combustibil pieței mai departe. Altfel, o piață imobiliară în care balanța ar înclina în mod copleșitor către credit ar fi foarte vulnerabilă în situații cum este cea actuală pe piața creditelor bancare.”, a completat agentul imobiliar.
Câți bani sunt dispuși să plătească pentru locuințe
În ceea ce privește așteptările pentru următoarea perioadă, o mare parte dintre români susțin că va fi posibilă o scădere semnificativă a prețurilor.
„Luând în considerare creșterea costurilor de construcție, care încă nu s-au stabilizat, din păcate nu se poate discuta despre scăderi de prețuri ale locuințelor noi. În această perioadă, mulți clienți amână luarea unei decizii, în speranța unor prețuri mai accesibile. Momentan, în București prețurile apartamentelor în complexele rezidențiale noi sunt în stagnare, iar piața veche este direct influențată de evoluția pieței locuințelor noi. Pentru anul viitor, în contextul unei cereri ridicate de locuințe noi și a unui stoc nou în scădere din cauza blocajului în procesul de emiterere a PUZ-urilor de sector, nu preconizăm scăderi majore de preț, ci, cel mai probabil, anumite reglaje în cazul unor proiecte.”, a declarat Despina Ponomarenco, președinta Bucharest Real Estate Club.
Subiectele care influențează deciziile imobiliare în deciziile românilor, în această perioadă sunt:
-pentru 62% - prețurile mai mari ale locuințelor;
-pentru 38% - creșterea dobânzilor la credite;
-pentru 36% - prețurile mai mari pentru coșul zilnic;
-pentru 28% contextul geopolitic;
-pentru 16% înăsprirea condițiilor de creditare;
-pentru 8% menționează modificările din noul Cod Fiscal.
„Sondajul ne confirmă că există diferențe semnificative între așteptările potențialilor cumpărători și preconizările dezvoltatorilor și ale altor profesioniști în imobiliare. Considerăm că observațiile de aici sunt un punct bun de pornire pentru o discuție mai amplă despre ce influențează prețul imobiliarelor și care sunt așteptările cumpărătorilor. Misiunea noastră e să înțelegem perspectiva tuturor, să le oferim o voce și să facilităm un dialog coerent care să aducă mai multă claritate într-o perioadă cu atât de mulți factori de luat în calcul.", a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro și OLX Imobiliare.