LIVE TEXT. Autoritățile instituie starea de alertă. Ultimele măsuri anunțate de Marcel Vela, Nelu Tătaru și Raed Arafat

Declarații de ultimă oră privind starea de alertă. Ultimele măsuri anunțate de Marcel Vela, Nelu Tătaru și Raed Arafat © captură video

În urma ședinței CNSU, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, au făcut declarații de presă privind starea de alertă care se instituie în România vineri, 15 mai, începând cu ora 00:00. 

Marcel Vela a anunțat că, începând cu data de 15 mai 2020, se declară starea de alertă la nivel național pe o perioadă de 30 de zile. 

Raed Arafat:

 • În spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile închise se instituie obligativitatea purtării măștii.
 • Dacă nu se poate ca munca să se desfășoare de la domiciliu, atât instituțiile publice, cât și operatorii provați trebuie să asigure triajul, decalarea programului de lucru, dezinfecția spațiului etc.
 • Instituțiile publice și private care desfășoară activități de lucru cu publicul iau măsuri astfel: să fie respectată o distanță minimă de 2 m, să nu permită accesul celor a căror temperatura masurată depașește 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafețelor.
 • E suspendată activitatea de servire și consum a localurilor publice cât și a teraselor. Sunt exceptate activități de preparare a hrănii și a băuturilor.
 • Se prelungește masura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate și internaționale pana in 1 iunie 2020. Există excepții care urmează să fie vazute în anexă.
 • Se reia activitatea cabinetelor dentare, asistența cazurilor medicale ambulatorii.
 • Se prelungește măsura suspendării zborurilor către Spania, SUA, Turcia, Iran pentru 14 zile începând cu 15 mai 2020. Sunt exceptate zboruri cu aeronave de stat, cele umanitare, cele care transportă echipe de intervenție. Mai sunt și alte excepții care se vor vedea la publicarea anexei.
 • Se suspendă transportul pentru cursele spre Italia, Franța Germania, Turcia și din aceste țări către România, până în 1 iunie 2020.
 • Se instituie pentru toate persoanele care vin din România din străinătate măsura izolării la locuință. Celor care nu au posibilitate sau nu vor să stea cu familia pot opta pentru carantină în spații special destinate, puse la dispoziție de autorități.
 • Durata carantinei e de 14 zile. Se poate institui măsura carantinării pentru județe. Măsurile de carantinare pe durata stării de urgență care nu au fost revocate se mențin.
 • Se menține închiderea unor puncte de trecere a frontierei de stat.
 • De pe 15 mai, e permisă circulația în interiorul localităților cu evitarea formării grupurilor mai mari de trei persoane. Nu mai trebuie declarație pentru acest lucru.
 • Se menține măsura suspendării cursurilor până la finalizarea anului școlar.

Nelu Tătaru: 

„Odată cu ora 00.00, se trece în stare de alertă. Suntem pe o pantă ușor descendentă în acest moment. Apar măsuri de relaxare, se reiau anumite activități. Regulile le vom găsi în ordin comun. Reluarea sporturilor individuale le veți găsi în ordin comun cu ministrul Sportului. Se deschid hotelurile, vom avea ordin comun împreună cu ministrul Economiei”.

„Suntem într-un context în care rămânem cu precauții, cu acele reguli, dar luăm și măsuri de relaxare... Reluarea începând din 2 iunie a pregătirii elevilor de clasa a VIII-a, a XII-a, le veți găsi într-un ordin comun. Începând cu 15 mai se reiau și slujbele în exteriorul bisericii”. 

„Odată cu 15 mai, se reiau și activitățile medicale pentru patologia non-COVID. Vom evalua această relaxare după 14 zile”.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro