DIICOT, decizie scandaloasă într-un dosar celebru / Document exclusiv
De Narcis Voica.
Publicat pe 07.03.2020 la 23:50
Actualizat pe 07.03.2020 la 23:21
Aplicarea legii pare opţională pentru procurorii DIICOT, care tratează victimele dintr-un dosar celebru cu un sictir de care nici măcar inculpaţii nu "beneficiază".
Aplicarea legii pare opţională pentru procurorii DIICOT, care tratează victimele dintr-un dosar celebru cu un sictir de care nici măcar inculpaţii nu "beneficiază".
Considerată una dintre cele mai importante structuri judiciare, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pare să aibă alergie la aplicarea unor articole din lege. Dacă în cazul unor traficanţi de droguri dovediţi pun batista pe ţambal şi chiar sunt dispuşi să mintă, pentru a le clasa acestora dosarele pe bandă rulantă (vezi articolul aici), în cazul unuia dintre cele mai delicate dosare din ultimii ani „procurorii antimafia” au ales să ignore legea pe care chiar ei ar trebui să o aplice. Mai exact, este vorba despre cererile de consultare a dosarului depuse de victimele din celebrul caz „10 august”.
În cazul părţii vătămate care a făcut solicitare de a studia dosarul pe data de 25 noiembrie 2019 DIICOT nu a răspuns nici până în ziua de azi, deşi legea prevede că procurorul de caz ar fi trebuit să soluţioneze cererea în cel mult zece zile. Conform legii, consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informații, precum și de a obține fotocopii pe cheltuiala clientului. „În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală. (...) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile”, prevede legea.