Document oficial. CNSU a aprobat folosirea testelor de salivă în școlile din toată țara
Publicat pe 09.10.2021 la 18:06 Actualizat pe 09.10.2021 la 18:06
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la o lună de la începerea noului an școlar, a aprobat achiziționarea și folosirea testelor de salivă pentru testarea elevilor și profesorilor, astfel încât să fie posibilă menținerea predării cursurilor față în față. În prima transă, adică până la încheierea primului semestru, statul va achiziționa 70 de milioane de teste rapide.
![CNSU a aprobat folosirea testeor de salivă în școlile din toată țara Colaj foto cu un elev și un teste covid-19](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2021%2F10%2F9%2F263041%2Fimg-3.jpg&w=1200)
CNSU a aprobat folosirea testeor de salivă în școlile din toată țara
Arhiva
- 70 de milioane de teste vor fi achiziționate peste testarea elevilor.
- 120 de unităţi de învăţământ au trecut deja în sistem de predare online.
În situația în care deja la acest moment, la nivel național, sunt 120 de unități de învățământ închise, activitatea școlară desfășurându-se doar în sistem online, din cauza numărului mare de îmbolnăviri de COVID-19 în rândul elevilor şi cadrelor didactice, CNSU a decis începerea testării gratuite a acestora.
Elevii și profesorii, testați de două ori pe săptămână
Mai exact, în perioada următoare, conform CNSU, statul va achiziționa 70 de milioande teste de salivă, ca o primă tranșă necesară celor 11 săptămâni de școală rămase. Astfel, fiecare elev și profesor va putea să se testeze de două ori pe săptămână până la finalul primul semestru.
Prin această metodă de testare, pusă în practică și în Austria, la care s-a ajuns după lungi discuții între premierul țării și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului, care până acum se făcea pe bani părinților sau profesorilor, Comitetul Național pentru Situații de Urgență dorește monitorizarea în permanență a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ.
Așadar, prin folosirea acestor teste, elevii și profesorii, dacă rezultatul examinării va fi unul pozitiv, nu vor intra direct în carantină, ci testul de salivă va fi urmat de un test RT-PCR sau un test rapid antigen, iar dacă și acestea vor indica infecția cu noul coronavirus, atunci persoana va fi înregistrată la DSP și va intra în carantină pentru 14 zile.
Documentul oficial emis de CNSU îl găsiți AICI