Echipa ANSVSA, anunț important! Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți
Publicat pe 05.11.2023 la 11:41 Actualizat pe 05.11.2023 la 11:41
Echipa Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut un anunț important! Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți. Iată ce a transmis ANSVSA, dar și ce ar trebui să știe crescătorii din gospodăriile țărănești!
- Anunț important al echipei ANSVSA
- Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți
Anunț important al echipei ANSVSA! Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți
Aplicarea Legii porcului aduce norme care interzic vânzarea porcilor ce sunt crescuți în gospodăriile țărănești, dar și comercializarea cărnii care provine de la aceștia. Proprietarii de porci crescuți în gospodărie vor avea obligația să declare animalele în Registrul Agricol de la Primărie.
În mediul rural, oamenii vor avea voie să crească porci în gospodăriile țărănești pentru îngrășare, dar și pentru sacrificare, mai exact pentru consum familial. Potrivit noilor norme, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau dintr-o exploatație non-comercială se va face după cum urmează:
a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii vor fi crescuți pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial. Se va interzice comercializarea porcilor și a produselor care provin de la aceste animale;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se va efectua având ca destinaţie următoarele: exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar, exploatații noncomerciale, exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar; abatoare care sunt autorizate sanitar-veterinar, pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, membranele naturale și care sunt obținute de la porci sunt comercializate pe teritoriul național;
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială care are status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie următoarele: exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar, exploatații noncomerciale; abatoare autorizate sanitar-veterinar, pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, membranele naturale, care sunt obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național. Aceste informații sunt posibile în documentul ANSVSA.
Ce restricții noi există pentru transportul porcilor
Transportul porcilor va fi permis doar cu mijloacele de transport care sunt autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Aceste mijloace trebuie curățate și dezinfectate după fiecare dată în care animalele vor fi descărcate.
Curățarea, spălarea și dezinfecția mijloacelor de transport se va face prin încheierea unui proces-verbal de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.
Aceste procese verbale se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii. Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, din 02.10.2023 poate fi citită AICI.
Citește și: Cu cât se vinde un kilogram de curmale. Oltenii au început o nouă afacere, după cea cu pepeni