Efectele cafelei asupra rinichilor. Dacă o consumi constant te poate feri de insuficiența renală acută
Publicat pe 12.08.2022 la 14:06 Actualizat pe 12.08.2022 la 14:06
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi. Foarte puține persoane știu, însă, că aceasta ne protejează rinichii și ne reduce riscul de insuficiență renală. Este indicat să consumăm cel puțin o ceașcă de cafea pe zi.
- Cafeaua este cea mai consumată băutură
- Consumul moderat de cafea ne ține departe de bolile la rinichi și insuficiența renală acută
Cafeaua reduce riscul de boli ale rinichilor și insuficiența renală acută
Cafeaua rămâne, așadar, cea mai consumată băutură din toate timpurile. Această are o mulțime de benefici pentru organismul uman.
Un studiu realizat de institutul Johns Hopkins Medicine, spune că peste 14.000 de adulți cu vârsta medie de 54 de ani au fost supuși unui test, din care a reieșit că pentru a nu ne expune riscului de insuficiență renală, trebuie să consumăm o ceașcă de cafea pe zi.
Aceștia au fost monitorizați timp de 24 de ani. În această perioadă, aproape 1700 dintre ei au făcut o insuficiență renală acută.
După ce au eliminat alți factori, precum dietă și statusul socioeconomic, specialiștii au descoperit că riscul unei astfel de probleme medicale a fost cu 15 la sută mai mic în cazul tuturor participanților care au băut cafea în mod regulat.
Probabilitatea să dezvolte afecțiunea a fost și mai scăzută la persoanele care au băut între 2 și 3 căni pe zi. O posibilă explicație este că anumiți compuși activi din cofeină îmbunătățesc transportul de oxigen prin rinichi.
Cafeaua consumată pe căldură aduce mari beneficii organismului
Mihaela Bilic, nutriționist, susține că vara este cel mai indicat să consumi cafea, datorită multiplelor beneficii pe care aceasta o aduce întreg organismului uman. Una dintre beneficii este că te scapă de hipotensiunea cauzată de caniculă și deshidratare.
„Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap. Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald.
Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea.
Au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:
- face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene
- are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă
- menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării.
Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația”, a explicat Mihaela Bilic, scrie DoctorulZilei.ro.