Epidemie de scarlatină! Care sunt simptomele și cum se tratează această boală
Publicat pe 06.04.2023 la 11:05 Actualizat pe 06.04.2023 la 11:05
Este epidemie de scarlatină în mai multe zone din România! În cursul zilei de ieri a fost depistată infecția, chiar într-o școală, care ar putea să devină un adevărat focar. Care sunt simptomele acestei boli și cum se tratează.
- Epidemie de scarlatină!
- Care sunt simptomele și cum se tratează această boală
Cazurile de scarlatină au revenit în școlile din țara noastră. În acest fel, părinții trebuie să știe cum își pot preteja copiii de această boală care face ravagii în ultimele zile. Medicii susțin că, încă de la primele simptome cei mici trebuie să fie duși la doctor.
Este epidemie de scarlatină în România
Pentru a ne da seama că am fost infectați cu scarlatină, principalele semne ale acestei boli sunt febra, erupțiile la nivelul pielii care sunt de culoare roșu intens și se simt destul de aspru la atingere.
Mai exact, scarlatina este o boală contagioasă și se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, pe cale aerogenă. În acest fel, o persoană bolnavă care strănută, tușește sau râde spre altcineva transmite automat boala.
Până în prezent, cele mai multe cazuri de scarlatină au fost înregistrate în instituțiile școlare din Constanța. Această boală este cel mai întâlnită la copiii cu vârste cuprinse între cinci și 10 ani.
De altfel, diagnosticul este pus pe baza culturii din proba de exsudat faringian. Foarte important, părinții trebuie să știe că scarlatină trebuie să fie tratată încă de la primele semne pentru a nu se ajunge la complicații de orice fel.
Simptomele scarlatinei
Concret, printre primele simptome ale scarlatinei se numără febra înaltă. Aceasta poate depăși cu ușurință 38 de grade Celsius. Amigdalita acută este un alt semn, motiv pentru care amigdalele se vor umfla și vor căpăta o culoare de roșu închis.
Mai mult decât atât, ganglionii de la nivelul gâtului vor fi și ei mari și dureroși și va fi resimțită și o dificultate la înghițire. Alte semne scarlatinei sunt durerile de cap, frisoanele, vărsăturile sau starea generală de rău.
Specialiștii susțin că limba o să fie acoperită cu un depozit alb-cenușiu, în primele zile de la infectare, aceasta căpătând un aspect mov în următoarele zile.
Cum poate fi tratată scarlatina
Medicii transmit că această boală este, de cele mai multe ori, una ușoară. Cu toate acestea, unele persoane ar putea să aibă nevoie de internare în spital. Tratamentul pentru scarlatină este antibioticul.
Cadrele medicale de specialitate recomandă penicilina. Totuși, dacă cei mici sunt alergici la acest antibiotic, medicul va prescrie un alt medicament, precum eritromicina, claritromicina sau azitromicina.
CITEȘTE ȘI: Epidemie de scarlatină la o școală din România! Doi dintre cei trei copii infectați au ajuns la spital