Escrocheria care îi vizează pe toți posesorii de smartphone / Un singur click le poate distruge viața
De Narcis Voica.
Publicat pe 20.04.2023 la 23:32
Actualizat pe 20.04.2023 la 23:32
Mai mulți români au fost, ieri, țintele hackerilor care au transmis niște mesaje incredibile pe smartphone-urile țintelor, în încercarea de a le accesa ilegal conturile bancare.
- Escrocii au trecut la un nou nivel: se dau drept polițiști!
- Ieri, mai mulți români au primit mesaje incredibile pe telefoanele mobile
- Un singur click i-ar putea lăsa fără economiile de o viață
O „citație” care poartă însemnele Interpol, Europol și ale unor structuri din România a fost transmisă, ieri, mai multor români, de niște hackeri care au încercat să acceseze ilegal datele personale stocate pe telefoanele mobile ale destinatarilor.
„În atenția dumneavoastră,
Ca urmare a activităților dvs. prin intermediul conexiunii dvs. la internet, poliția noastră cibernetică a detectat mai multe infracțiuni privind fluxul dvs. de date, care sunt sancționate imediat printr-o plângere în temeiul Codului penal, în cadrul represiunii criminalității cibernetice.
Vă rugăm să-l contactați pe ofițerul care se ocupă de cazul dumneavoastră, inspectorul Victor OPREA ([email protected]), pentru a vă oferi mai multe informații cu privire la această plângere. Aveți la dispoziție 48 de ore pentru a răspunde, în caz contrar vom fi obligați să vă arestăm.
Sperăm pentru cooperarea dvs. deplină...
Sergentul Isabelle GOUARNE
Secretar de Brigadă
Brigada pentru protecția minorilor
POLIȚIA NAȚIONALĂ – EUROPOL”, este unul dintre mesajele transmise atât pe e-mail, cât și prin SMS și aplicațiile de mesagerie.
Referitor la falșii anchetatori, Poliția Română explică, pe site-ul oficial: „Poliția Română a fost sesizată cu privire la existența mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email, în care anumite persoanele și-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română). În aceste cazuri, persoanele vătămate ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori. Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare și emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului. În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române - https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online”.
Citește și: Veste incredibilă pentru polițista care și-a acuzat șeful de hărțuire sexuală / Detalii exclusive