Examenul de bacalaureat aduce noi schimbări. O nouă probă a fost acceptată, după consultările privind legea educației
Publicat pe 27.08.2022 la 23:40 Actualizat pe 27.08.2022 la 23:43
O săptămână îi mai departe pe elevi de începerea noului an școlar. În această perioadă au avut loc consultări cu privire la noul sistem de învățământ. Este vorba despre proba separată la limba română a examenului de bacalaureat. Cum va arăta examenul începând din 2027.
- Examenul de bacalaureat aduce noi schimbări
- O nouă probă a fost aprobată de Ministrul Educației
O nouă probă a fost aprobată de Ministrul Educației
Sistemul din învățământ se schimbă de la un an la altul. Așadar, Ministerul Educației a adoptat o nouă lege, pe lângă multe altele. Noul format al examenului de bacalaureat, dar și organizarea examenului de admitere la liceu au provocat cele mai multe discuții în spațiul public. În urmă dezbaterilor cu cadrele din învățământ, Sorin Cîmpeanu a anunțat că a acceptat o serie de propuneri.
Limba română va avea, așadar, un examen separat la Bacalaureatul din anul 2027. Aceasta va atinge și partea de gramatică. Inițial, examenul nu are o evaluare separată la această materie. Fapt care i-a făcut pe profesorii de limba română să se revolte și să explice de ce e important ca absolvenții de liceu să fie totuși evaluați la materia lor.
„Structura probei de limba română va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatură română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane)”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
De această dată, va mai exista o probă în cadrul susținerii probei de bacalaureat. Așadar, ultima probă, E, rămâne facultativă. Aceasta ar fi cea mai grea, iar elevii o vor susține la materiile la care se simt cel mai bine pregătiți. Proba va fi luată în calcul de facultăți sau de locul de muncă. Așadar, dacă un elev e foarte bun la matematică, poate alege să își arate abilitățile susținând această probă. Mai apoi, aceasta va fi luată în calcul la admiterea în cadrul respectivei facultăți. În continuare, această prevedere stârnește nemulțumiri.
Care vor fi noile probe ale examenului de bacalaureat
Noile probe ale examenului de bacalaureat vor fi:
-o probă scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun;
-o probă la limba română;
-două probe de evaluare a competențelor lingvistice pentru două limbi de circulație internațională;
-o probă de evaluare a competențelor digitale, care, la fel ca până acum, va rezulta într-un nivel de competență;
-o probă scrisă, facultativă, care urmărește evaluarea conținuturilor la disciplinele de specialitate.
Noile legi pentru bacalaureat vor fi aplicate începand cu anul 2027. Până atunci, va trebui să fie finalizate și planurile-cadru, și programele pentru liceu. Adică cei care intră în clasa a noua din 2023-2024 vor avea altă programă, conform Edupedu.ro.
Admiterea la liceu se va susține cu o săptămână înaintea Evaluării Naționale
În acest moment rămâne valabilă posibilitatea colegiilor naționale de a organiza examen de admitere pentru a selecta până la 90% dintre elevi. Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat într-o conferință de presă că Evaluarea națională va fi o probă obligatorie pentru toți elevii.
„Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de Evaluare națională, pe baza unor subiecte elaborate «în afară unității de învățământ» pentru concursul de admitere în colegii.
În afară unității de învățământ” ar putea însemna că vor fi subiecte standard în toate liceele care susțîn aceste examene, realizate fie de specialiștii Institutului de Științele Educației, fie de cei din Academia Română, nu de profesorii fiecărui colegiu, care ar fi provocat inechități, potrivit multor voci din sistem. Și corectarea se va face digitalizat, în afară colegiilor.", a declarat Sorin Cîmpeanu.
Practic, după ce se va încheia admiterea prin examen va începe admiterea computerizată, la fel ca până acum, pe baza mediilor de la Evaluarea Națională. Acest lucru urmează să se întâmple din 2024.
În acelasi timp, vor putea organiza aceste examene toate colegiile care decid asta. Noua lege oferă și posibilitatea elevilor care au luat premiul întâi la olimpiadele naționale sau premiile I, II și III internaționale să între la liceu fără examen și fără să dea Evaluarea Națională.